söndag 21 augusti 2011

Reinfeldt slösar bort pengarna på krogen

Enligt Reinfeldt och Borg är den svenska ekonomin ”urstark”. Priset för detta vet vi alla, en arbetslöshet som rätteligen borde betecknas som nästintill massarbetslöshet och en sjukförsäkring som fungerar som ett sorteringsverk.

image

Om det begreppet ”urstark” som fått regeringen att överge sin egen politik, i vart fall grundbulten i den, dvs fortsatta skattesänkningar låter jag vara osagt. Skattesänkningar som enligt Borg var höjden av ekonomisk vishet bara några veckor sedan men nu enligt  samma visdom är högst riskabel politik.

Att begreppet ”urstark” måhända skall bli det bärande i arbetslinjen är oklart och vi låter även detta vara osagt än så länge, men beslutet om att föreslå en halvering av krogmomsen verkar vara det som nu skall bli det bärande.

Att Reinfeldt vill ge Maud Olofsson någon fjäder i hatten när hon nu lämnar partiledarskapet och en katastrofal period som näringsminister må vara empatiskt – man ska ju vara snäll mot de sina och allra mest om de som har det svårast.

Det är också ett närmast freudianskt slintande då det visar vilken arbetsmarknad som alliansen ömmar för – en oreglerad, närmast laglös servicearbetsmarknad, inte en arbetsmarknad med ordning och reda som i offentlig sektor och industrin.

Problemet för Reinfeldt med att sänka krogmomsen är flerfaldigt. Han må undvika, tillfälligt(?), ett förnedrande nederlag vad det gäller det femte steget i högerns skattesänkningsprogrammet, men riskerar istället som det ser ut att få kristdemokraterna mot sig i alliansen som vill istället sänka skatten för pensionärerna. (Även Hägglund behöver några poäng som det ser ut. Kanske ett beslut om obligatorisk bordsbön i skolan kan vara något?)

Detta är dock inte det största problemet för Reinfeldt. Han överger nu i början av sin andra mandatperiod grunden för sin politik – skattesänkningar som skall ge nya jobb. Hittills har det varit marginellt med effekt och nu när en ny finanskris står utanför dörren lägger han istället ett inom alliansen allt annat okontroversiellt förslag om sänkt krogmoms.

Effekten av den sänkta krogmomsen skall enligt ”beräkningar” ge 4.000 jobb, jag skulle vilja kalla den ”kanskejobb” på en marknad som redan är överetablerad och brottas med stora problem i form av skattefusk, svart arbetskraft och inte minst oklara anställningsvillkor och svag facklig närvaro.

5,4 miljarder kostar kalaset, lämpligt på krogen för övrigt kan tyckas, vilket utskrivet för den vanligen dödlige är 5.400.000.000 kronor. Det innebär att varje “kanskejobb” kostar långt över miljonen vilket den dödlige tycker är förbaskat dyrt för att starkölen, även om den är ”urstark”, ska bli en femma billigare.

Det som är politiskt än mer besvärande för Reinfeldt att pedagogiskt förklara varför välja ett sådant förslag när varje “kanskekrogjobb” räcker till tre heltidsanställningar inom offentlig sektor; tre undersköterskor, nästan tre nya lärare i skolan, tre personliga assistenter osv. De 5.400.000.000 kronorna skulle ge ca 15.000 fasta välbehövliga jobb ute i kommunerna och landstingen.

(Ett annat sätta att sätt förslaget i perspektiv är att det behövs investeringar i järnvägstrafiken, och det akut enlig KTH, på 30 miljarder.)

Som de förståndige och insiktsfulle läsaren inser så är det inte en ”urstark” politik eller “ansvarstagande” som Reinfeldt älskar säga att slösa bort 5,4 miljarder på krogen när behoven på andra håll är så förbaskat mycket viktigare och större!

Reinfeldt har lagt upp en straffspark för oppositionen att slå in. Målvakten har gått ut och bollen ligger en meter från linjen. Den är bara att slå in, missa inte den här gången!

Text: Ingemar E. L. Göransson

20 kommentarer:

  1. Nu finns det inga undersköterskor, lärare eller annan kvalificerad personal som är arbetslös. Däremot finns det tiotusentals outbildade ungdomar, som gott kan jobba på krogen.

    SvaraRadera
  2. En sanning med modifikation. Det finns stora behov inom skola, vård och omsorg. Det finns stora investeringsbehov inom infrastrukturen. Det finns stora behov inom byggsektorn.

    Det måste vara viktigare än att lägga 5,4 miljarder på lägre krogmoms och långsiktigt vettigare då det skapar ännu fler jobb och möter behov som finns.

    Vad är viktigast att bira på krogen blir billigare än att vi skapar hållfasta jobb och utveckling.

    SvaraRadera
  3. 1. Enligt socialdemokraternas (inför valet 2010) egna interna material kostade en offentligt anställd i genomsnitt 980 000:- per år om man tar hänsyn till alla kostnader.

    2. Arbetslösheten var värre när den var som högst under senaste S-regeringen med Persson, då hade man inte genomgått det vi nu gått igenom internationellt sett och som fortfarande pågår .

    SvaraRadera
  4. Anonym tror att det inte behövs utbildning för att jobba på krogen. Vilken okunnighet! Har inte Kommunal någon arbetslöshet? Eller lärarfacken?
    Okunnighet!
    Markus återuppstår som den brännvinsadvokat han är. Har ingen aning vad för märkliga siffror han skakar fram. Genomsnittlönen för en kommunalanställd ligger på ca 20.000 kr/månad, sociala avgifter etc knappt 50%. totalt ca 350-360.000 kr/år. Vad de övriga 600.000 skulle vara är okänt men verkar högst märkligt!
    Hur som, vad är viktigast, billigare krognotor eller att möta behoven i skolan, i sjukvård o omsorg?
    För mig är svaret enkelt!

    SvaraRadera
  5. Vad det gäller arbetslösheten så har den varit stabilt kring vedervärdiga 7-10 procent ända sedan 1991 eftersom alla regeringar oavsett partifärg accepterat normpolitiken med s.k. jämviktsarbetslöjet och prioriterat istället inflationsbekämpning. Knappast något att berömma sig över och absolut inte för regeringar som kallar sig socialdemokratiska.

    SvaraRadera
  6. Herr Göransson vet uppenbarligen inte vad
    genomsnittslönerna är inom stat/kommun/landsting.

    Några exempel :

    Landstinget som ett kollektiv ...
    Genomsnittlig månadslön landsting, maj 2011 : 29629:-
    http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____20515.aspx

    En del specifika yrken ...
    Genomsnittslönen för sjuksköterskor inom landstinget är idag 26 384 kronor i månaden

    Barnmorskor : 28 998 kronor i månaden.

    Biomedicinska analytiker 25 813 kronor.

    Röntgensjuksköterskor 26 937 kronor.

    https://www.vardforbundet.se/Agenda/Pressrum/Pressmeddelanden/Ny-lonestatistik-lan-for-lan/

    SKTF - kommuner :
    http://www.sktftidningen.se/sites/default/files/zdocs/yrkesgrupper_2010.htm

    SKTF : landsting :
    http://www.sktftidningen.se/sites/default/files/zdocs/landstingslon_2010.htm
    (http://www.sktftidningen.se/artikel/loenestatistik-kommuner-och-landsting-57055)

    Herr G. vet inte heller vilka kostnader som utöver direkta lönekostnader belastar en verksamhet i samband med en anställning.

    Personen ska ha arbetsledning, personen ska ha lokaler, personen ska ha utbildning, personen ska ha arbetsmaterial etc etc.

    Siffrorna 980000:- är framtagna av socialdemokraterna själva (inför valet 2010) och användes i interna diskussioner.

    SvaraRadera
  7. Den lönenivå jag angav var genomsnittlig för Kommunal; vilket är ca 20.000 per månad. Till detta kommer lönekostnader som sociala avgifter vilket tidigare räknats till ca 48 %.

    (Jag vill påpeka för Markus att jag har haft personalansvar, anställt folk osv så jag vet vad jag talar om. Jag är även jäkligt trött på din föraktfulla attityd.)

    För personal med högre löner och specialistkompetens blir lönerna något högre.

    Att räkna med byggandet av sjukhus och liknade är inte aktuellt just nu. För du räknar väl inte i lönekostnaden för personal på krogen att bygga nytt??

    Jag vill också påpeka att ingen har räknat med annat än lönekostnaden heller när man räknat på vad varje krogjobb ska kosta.

    Min uppfattning är att vi har ett val, vad har mest behov av jobb inom den gemensamma välfärden som på köpet är fasta jobb till skillnad från en överetablerad bransch med mycket skumrask som krogbranschen. Vi kan väl inte äta och dricka oss ur arbetslösheten eller hur.

    Jag vill också påpeka att jag tänker inte inlåta mig på en följetong med Marcus. Du har sagt ditt nu, jag har sagt mitt. Vill du fortsätta och "tjata" får du göra det någon annanstans inte på min blogg.

    Den är inget skyltfönster för din uppfattning.

    SvaraRadera
  8. Rekommenderar till läsning även denna text av Anne-Marie Lindgren, denna kloka kvinna på Arbetarrörelsens Tankesmedja
    http://www.arbetarrorelsenstankesmedja.se/blogg.aspx?id=118

    SvaraRadera
  9. Ett enkelt exempel då :
    Landstinget som ett kollektiv ...
    Genomsnittlig månadslön landsting, maj 2011 : 29629:-

    Alla som nyanställs behöver chefer, administration, organisationen växer ..., de behöver som sagt lokaler, träning, material etc etc. Att enbart rälna lönekostnad förslår inte långt.

    Jag använder som sagt det interna material partiet tog fram inför valet, rätt ska vara rätt.

    Jag håller annars med om att det finns bättre användningsområden för pengarna än att använda dem till momssänkning på detta viset men det är en annan sak.

    SvaraRadera
  10. Vi pratar inte om landstinget genomsnitt utan genomsnittet för de som är ute i verksamheterna och de har banne mig (tyvärr vill jag säga) några nästan 30.000 i snitt.

    Nej det är ingen annan sak - det handlar om ett val inget annat.

    Man måste ju räkna på samma sätt om man ska jämföra kostnaden för olika branscher. Löne + sociala kostnader är det vanliga sättet.

    Reinfeldt räknar på att 5,4 miljarder ska ge 4.000 krogjobb. Man kan ju undra hur många krogar vi ska ha i Sverige egentligen, lönsamheten är ju inte lysande för flertalet. Kostnaden blir då i,5 miljoner per jobb vilket motsvarar 3 jobb i offentlig sektor/välfärden.

    Hur du än räknar så är det ett jätteslöseri med skattemedel!

    SvaraRadera
  11. Jo, jag presenterar ännu en gång fakta vad gäller lönestatistik och genomsnitslöner (dina 20000 är väldigt inaktuella siffror) :

    http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____20515.aspx

    https://www.vardforbundet.se/Agenda/Pressrum/Pressmeddelanden/Ny-lonestatistik-lan-for-lan/

    SKTF - kommuner :
    http://www.sktftidningen.se/sites/default/files/zdocs/yrkesgrupper_2010.htm

    SKTF : landsting :
    http://www.sktftidningen.se/sites/default/files/zdocs/landstingslon_2010.htm
    (http://www.sktftidningen.se/artikel/loenestatistik-kommuner-och-landsting-57055)

    Nej, du kan inte hitta på egna totalkostnader för de anställda inom det offentliga. Själv använder jag de siffror som partiet (S) tog fram internt inför analyser som gjordes före valet 2010.

    Men jag håller som sagt med dig om att det finns bättre och mer effektiva sätt att använda pengarna på.

    Ca 5.500 anställda inom offentlig förvaltning skulle det säkert kunna bli. Frågan är vad de ska göra. Producera nya tjänster eller bara sänka effektiviteten inom den offentliga förvaltningen.

    SvaraRadera
  12. När man räknar på lönekostnader så är det normala och vedertagna sättet att räkna att ta in avtalsenlig lön plus sociala kostnader.

    Jag är ju själv företagare så jag vet vad de sociala kostnaderna ligger på och det är vedertaget att räkna antingen på 42 eller 48 procent.

    INGEN räknar med i lönekostnaderna investeringar, byggnader, arbetsledning osv. Jag vet inte vad det är för beräkningar som du hittat men oavsett vem som tagit fram dom så är det inte på det sätt man räknar fram kostnaderna för anställda.

    Du kan hålla på och jiddra med dina siffror hur länge du vill men dina räkneexempel är inte relevanta i detta fall. Ditt syfte är ju bara att visa att offentliganställda är SÅÅÅ dyra.

    Kommunals löner som det jag och även andra räknat på ligger i snitt ca 20.000 per månad. Det finns de som tjänar bättre men många ligger under 20.000.

    Framförallt är ingångslönerna låga ca 16.000 kr/månad.

    Uppenbarligen inser även du att lägga pengarna på en extremt dyr momssänkning som ger tveksam effekt inte speciellt bra och pricksäker politik om man vill ha ner arbetslösheten.

    Det finns enorma personalbehov inom vård, omsorg och skola men även stora investeringsbehov i infrastrukturen. (Kommer du ihåg SJ och i vintras???!!)

    Enda skälet varför Reinfeldt lade förslaget var att komma ur en politisk härdsmälta och undvika risken för regeringskris som var en uppenbar risk med att lägga förslaget om femte jobbskattesänkningen.

    Frågan är väl snarast om han istället inte garanterat en sådan med ett förslag som bara centern uppenbarligen gillar.

    Din sista kommentar Marcus är så dum att den bara blir fånig; hur kan en större personaltäthet vara att skapa nya tjänster eller att sänka effektiviteten. Offentlig FÖRVALTNING är inte samma sak som offentlig VERKSAMHET. Din okunnighet överträffas bara av din envishet att nedvärdera allt som inte är privatiserat.

    F.ö. du behöver inte publicera dina länkar fler gånger nu, dom är noterade.

    SvaraRadera
  13. Än en gång, direkta lönekostnader är bara en del av kostnaden för anställda, om än ofta en stor kostnad.

    Siffrorna jag refererar till är från en utredning gjord av S inför valet och i statistiken finns det
    siffror för olika yrkesgrupper onom det offentliga. Siffran 980000 är ett genomsnitt för alla.

    Anställda är generellt sett dyra oavsett om de
    arbetar i det offentliga eller det privata så något "jidder" är det inte.

    Genomsnittslöner för kommunal/landsting och statsanställda verkar du ha dåligt grepp om.
    Kolla till exempel de länkar jag gett dig. Läs på och lär. Det är alltid bra att ha relevanta fakta när man diskuterar.

    Att öka antal anställda kan leda till att nya tjänster produceras, att kvalitet höjs etc men även till att produktiviteten sänks.

    Förvånansvärt att du inte visste det.

    Trist med alla dessa invektiv du måste använda i en för övrigt intressant diskussion.

    SvaraRadera
  14. Nej, jag tycker inte det är en intressant diskussion, det är bara du som tjatar. Ang använda invektiv; jag har inte använt några invektiv gentemot dig, du satte epitet vänsterextremist på mig för några tjogtals inlägg sedan. Jag uppfattar det som ett invektiv.

    Jag har inte talat om kommun och landstingsanställa i allmänhet jag har talat om de som går på Sv. Kommunalarbetarförbundets avtal och där ligger snittlönen på ca 20.000 per månad.

    När situationen är att det saknas personal i vården, i skolan, i omsorgen så kan det väl knappast innebära att man måste bygga nya sjukhus, eller nya skolor eller ny vårdboende för att man fyller behoven av mer personal.

    Du får ursäkta men denna diskussion är möjligen intressant ur ditt perspektiv och kanske kan ge dig lite nya kunskaper. Men, visst inte eftersom du uppenbarligen lever i villfarelsen att du vet och kan det mesta.

    SvaraRadera
  15. Så vilka var det du tänkte att stat/kommun/landsting skulle anställa då ?
    Lärare som har ett genomsnitt på 27000:- ?

    Om antalet anställda ökar så ökar också behovet av organisation runt de anställda , ett rätt känt faktum.

    Exempel kommun (landstings och statligt anställda har högre genomsnittslöner).

    Månadslön i kronor för vissa kommunalt anställda yrkesgrupper 2010
    Befattning Medianlön

    Äldreomsorg ledningspersonal 32000
    Funktionshinder ledningspersonal31700
    Tekniskt arbete ledningspersonal34050
    Handläggare ekonomi 30300
    Handläggare personal löner 30000
    Handläggare miljöfrågor 29100
    Administratör ekonomi 22674
    Administratör personal löner 23000
    Administratör IT 24100
    Administratör socialtjänst 22300
    Administratör skola 22490
    Receptionist telefonist 21000
    Socialsekreterare 26200
    Fältsekreterare 25037
    Biståndsbedömare 26444
    Familjerådgivare 28500
    Behandlingsassistent /soc.pedagog 22900
    Biblioteksassistent 21000
    Fritidsledare´ 21465
    Badmästare 21300
    Miljö- och hälsoskyddinspektör 27500
    Ingenjör park gator 29340
    Ingenjör drift 29375
    Tekniker IT 25300
    Tekniker drift 23500
    Vaktmästare 21350
    Brandmästare 29200
    Kostekonom 27000

    Källa: Partgemensam lönestatistik från fack och arbetsgivare.

    Mer siffror finns i materialet jag länkade till, liksom ingångslöner etc.

    SvaraRadera
  16. Addendum :

    Det blir en oerhört tom diskussion om alternativen är att

    a) Sänka en skatt
    b) Behålla skattepengarna och anställa X personer "någonstans" inom det offentliga.

    Man måste istället se till behoven och var de kan göra störst nytta.

    Det kanske visar sig att det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt att anställa X nya kirurger (som kostar ett par miljoner / år och skalle) plus de kostnader de medför i tidigarelagda
    ingrepp och därmed få ner vissa köer. Vinsterna kommer i form av minskat individuellt lidande.

    De fem miljarderna kanske bara räcker till låt säga 500 kirurger (kostnaderna för ingreppen som läkarna gör kan vara mycket stora).

    Då kanske det är detta vi ska lägga pengarna på snarare än att blint räkna med 5000 eller fler
    utspridda lite här och där.

    Tyvärr är det ju brist på specialistkompetens i landet, vi har brist på läkare, lärare,
    sjuksköterskor, snickare, rörmokare etc etc och där har vi ett av problemen.

    Å andra sidan kanske det skulle visa sig samhällsekonomiskt mest lönsamt att avskaffa värnskatten som en del ekonomer förespråkar.

    Saker och ting är lite mer komplexa än att bara vara för/emot skattesänkningar in absurdum.

    SvaraRadera
  17. Jag noterar att det var väldigt få av de som är direkt inom vård och omsorg bland din nogsamma statistik. Jag har inget att invända mot denna i sak.

    Om det är en snitt lön som spelar på några tusenlappar uppåt har ingen betydelse i sak. Sänkningen av krogmomsen är ingen bra politik som inte leder till något vettigt.

    Pengarna kan göra nytta på många andra håll. Då spelar det ingen roll om vi pratar lärarlöner eller undersköterskor i sak - det är bättre använda pengar än sänkning av krogmomsen med högst tveksam effekt.

    SvaraRadera
  18. Senaste siffrorna för vård omsorg inom landsting/stat som komplettering då :

    Den genomsnittliga månadslönen för landstingsanställda ökade samtidigt 1,6 procent till 29.340 kronor, jämfört med samma månad 2010.

    Den genomsnittliga månadslönen i statlig sektor ökade 0,6 procent till 31.530 kronor.

    Som synes ligger man runt 30 000:-

    Vad gäller nej till sänkt krogmoms är vi som sagt ense.

    Hälsningar Markus A.

    Referens :
    http://di.se/Artiklar/2011/8/30/243762/SCB-LONER-ARBETARE-27-TJANSTEMAN-19-I-JUNI/?sr=6&tr=292358&rlt=0

    SvaraRadera
  19. Medlemmar i Sv. Kommunalarbetarförbundet har banne mig inget snitt på 30.000 kr/månad. Och det är dom som är ex undersköterskor osv.

    SvaraRadera
  20. Så det är 5000-15000 undersköterskor du vill blint anställa då ? Varför sa du inte det med en gång. Var hittar du dem ?

    SvaraRadera