tisdag 4 oktober 2011

Högerman med integritet

I dag fyller en av den svenska högerns grand old men Ulf Adelsohn 70 år. Jag läste en intervju med honom och förvånas över Adelsohns stora integritet. Vissa saker som han säger skulle även jag utan problem. Hans kritik av nyliberalismens nattväktarstat när det gäller infrastrukturen är välkänd men inte mindre riktig för den skull.

image

”Jag anser att att det ska finnas ett stort nationellt järnvägsbolag”, säger han och fortsätter sin kritik av den sittande regeringen med orden ”det ansåg man redan 1939 när man förstatligade all de privata järnvägarna, för det var ingen ordning.”

Om nu någon nu tror att Adelsohn har blivit smygsocialist på gamla dar tar denne helt fel. Han berömmer sig över det han kallar ”valfriheten”. Han är stolt säger han att han tillhör den generation som var med och såg till att vi numera kan välja daghem, skola, äldreomsorg osv. Och framförallt berömmer han sig över att moderaterna tvingade fram att kollektivanslutningen upphörde.

Han må göra det, han må vara moderat men man måste respektera Adelsohn för att han inte vek ner sig mot Reinfeldts regering när den fortsatte att privatisera järnvägen trots att det har inneburit att den svenska järnvägen idag är den sämst skötta i Europa…. och Adelsohn fick sparken.

En annan notabel fundering Adelsohn har i intervjun med TT är kritiken av ungdomskulten som finns i Sverige. Han noterar att i en kinesisk tolkning av ordet ”gammal” är klok, vis, erfaren och vördnadsvärd medan i svenska ordböcker är synonymen istället förlegad, bedagad och föråldrad.

En notering som de flesta som nått över 50-strecket känner igen och nogsamt fått möta när de exempelvis sökt nya jobb.

Man må ogilla högerns uppfattningar men jag föredrar vilken dag som helst en riktig blå högerman framför en lismande nyliberal. Så jag lyfter på hatten och gratulerar på Ulf Adelsohns 70-årsdag och gratulerar en högerpolitiker med ryggrad och integritet vilket tyvärr alltför få politiker har, oavsett partibokens färg.

Text: Ingemar E. L. Göransson

6 kommentarer:

 1. Du påstår : "den svenska järnvägen idag är den sämst skötta i Europa"

  Är det verkligen sant ?

  Exempel #1 :

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rail_transport_in_Albania

  SvaraRadera
 2. Att hålla sig till sanningen ökar trovärdigheten i vad man säger.

  SvaraRadera
 3. Svensk järnväg har behov av 30 miljarder enligt KTH som själva förra hösten beskrev svensk järnväg som ett av de mest misskötta i Europa om inte den med störst problem. (Källa Byggvärlden)

  Att jämföra med Albanien blir lite konstigt då Albanien möjligen geografiskt kan betraktas som tillhöra Europa men politiskt och ekonomiskt knappast.

  Din iver att försvara vad den sittande rgeringen är rörande men det är också allt.

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte på vilket sätt detta har med "försvar av sittande regering" att göra. SJ har ett klart behov att långsiktig upprustning. Så är det i alla nationers tågnät.

  Min invändning var rörande ditt påstående.

  Var ditt påstående sant eller ej ?

  Vilka andra europeiska länder önskar du ta bort ur en sådan jämförelse ?

  SvaraRadera
 5. Så om vi pratar om den Nordamerikanska ekonomin kommer man osökt in på Guatemala?

  Lägg ribban på rätt nivå Markus.

  SvaraRadera