måndag 5 december 2011

Vinter i London

Måndag London den 5 december

P1050575 Oxford Street

Uppenbarligen är julen på väg även här i London. Inte för att det är speciellt kallt, ungefär som hemma fast några grader behagligare. Det regnar ena minuten och solen skiner straxt efteråt.

Premiärminister David Cameron (Tory) är uppenbart på jultomtehumör och erbjuder de stora läkemedelsföretagen att ta del av NHS, dvs den offentliga hälsovården, alla journaler ”för forskning”. Inte bara det utan Tory-mannen Cameron vill också ge läkemedelsbolagen möjlighet att testa nya inte-ännu-godkända mediciner på svårt sjuka för det kan ju hjälpa som han uttryckte sig i en morgontidning idag.

Alltså inte nog med att din journal skall bli en tillgång för läkemedelsindustrin och är du svårt sjuk ska du kunna bli försökskanin. Vad vi ska säga om Camerons moral talar vi tyst om.

Eurokrisen tar upp mycket plats av naturliga skäl i den offentlida debatten. När Zarkozy och Merkel slåss om vem som är Eurolands ledare så sitter britterna i foajen och väntar på att ta över som Europas ledare. Britterna är ju inte med i Euron men det brittiska pundet är absolut inte vad det har varit. Priser har ökat men framförallt det som regeringen kan påverka har ökat mest. Man är i alla fall lite av ett gammaldags valutasvin med sin svenska krona här.

Exempel förut kunde du köpa 4 eller 7 dagars kort på kollektivtrafiken. Jättebra och praktiskt när man besöker London då och då. Numera måste man betala per resa. En enkelbiljett kostar i London minst £4 om du inte använder ett s.k. Oystercard och då blir priset fortfarande väsentligt högre men fortfarande obekvämt. Londonborna är inte direkt överlyckliga över att deras förhållandevis billiga kollektivtrafik har blivit väsentligt dyrare sedan Cameron tog över.

Protesterna mot regeringens politik och framförallt förändringarna och försämringarna av pensionssystemet för offentliganställda gör att brittiska Kommunal, Unison, utlöser en strejk på onsdag. Egen avgiften i pensionssystemet skall höjas med 50 procent och pensionsålder höjas till 68 år. Det är nog inte att gissa att det blir en massiv aktion.

Visst vintern har kommit till brittiska öarna. Det snöar i Skottland men kaos som följd. Inte för att såg så mycket ut och det var barmark på vägarna vad jag kunde se på TV:n Men den politiska vintern känns väsentligt kallare.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

2 kommentarer:

  1. Kolla här:

    http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx

    Man SKALL köpa Oyster card i London! Det blir väsentligt billigare (ofta mer än 50 %!) än kontantbetalningar. Sedan finns det en daglig maxgräns ("price-cap")beroende på vilken/vilka zoner du rest i. För zon 1-2 är det GBP 8.00 dvs du betalar max 8 pund per dag eller max 27.60 pund för en hel vecka.

    I övrigt: kollektivtaxorna har inte förändrats nämnvärt i London sedan torys tagit över. Svindyra 4.00 punds kontantbiljetten har funnnit i alla tider för att avhålla folk ifrån att betala kontant (eftersom kontanthanteringen kostar så mycket) precis som i Stockholm. Har varit i London 50-60 gånger under de senaste 10 åren, mest genom mitt jobb. Jo, och använd kreditkort vid betalningar när det är möjligt. Att växla reda svenska kronor till pund är rena rånet! Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Jag har Oystercard men priserna har höjts kraftig och går upp ytterligare vid årsskiftet. Borta är också 4 och 7 dagarskortet där du laddade ditt Oystercard med 4 resp 7 dagar.
    PS jag har varit i jobbet i London ganska många gånger de senaste åren.

    SvaraRadera