torsdag 22 mars 2012

Centern ska ge inte lägga sig i lönebildningen

Annie Lööf (c) – ingångslön 150.000 kr/månad!!!

Centerns och högeralliansens egen lilla Thatcher, Annie Lööf, vill att ALLA ingångslöner skall sänkas kanske ända upp mot 25 procent enligt SvD idag, t.o.m. mer i ”vissa” branscher. Den som får tveksamma äran att bära fram budskapet är Annika Qarlsson (OBS rätt stavat!) och som är talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Det finns ett antal invändningar mot Centerns märkliga förslag och det verkar som om Centerpartiet helt glömt bort bodelningen mellan politikernas och arbetsmarknadens parter. Den svenska modellen och överhuvud kollektivavtalsmodellen förutsätter att politikerna håller sina fingrar borta från lönebildningen för när politikerna lägger sig iden innebär det också ett steg mot statlig lönepolitik som brukar, i vart fall tidigare, inhysta våldsamma protester från parterna.

Vad man på arbetsgivarsidan säger är i skrivande stund är höljt i dunkel, men det ser ut som en tanke när i dagens lokaltidning finns en insändare från Svenskt Näringsliv som pläderar för liknande förslag även om SN:s skribent inte specificerar sig i siffror eller procent.

Det är märkligt med våra högerpolitiker likt Lööf och Qarlsson att de är väldigt pigga på att privatisera det som är gemensamt idag men är lika pigga på att nationalisera/socialisera det som är privat idag – a-kassan (förslaget om en obligatorisk a-kassa) och lönebildningen som med Centerns bolda riddare skulle då bli en statlig angelägenhet där likt i det gamla östblocket politbyrån satte lönerna.

Orsaken till det med förlov sagt korkade förslaget är nog snarast att partiet vill profilera sig som det ultraliberala partiet, det libertinska alternativet, och tvinga fram en låglönearbetsmarknad som skulle pressa ner hela lönebildningen och lönenivåerna för alla på arbetsmarknaden till vinsternas och ägarnas fromma.

Det annat skäl varför det finns anledning, och i detta fall från fackligt håll, bli upprörd är att ett regeringsparti så oblygt lägger sig i den pågående avtalsrörelsen och det på ett sätt som är allt annat än neutralt. Att Centerpartiet har utvecklats till ett ultranyliberalt parti har varit klart länge, men att partiet nu också fullständigt tappat omdömet är uppseendeväckande.

Men det är inte bara Centern som har problem och därför nu försöker på alla sätt, även de mest korkade, desperata och omdömeslösa sätt få utrymme utan också Reinfeldt som har ett (KD) som liknar alltmer ett politiskt sänke, ett folkparti vars skolfråga har nåtts vägs ände och nu Centern som direkt försöker lägga sig i en pågående avtalsrörelse. Det är inte utan man tycker lite synd om Reinfeldt men som man bäddar får man ligga som ordspråket säger.

Det som nu fattas för att göra Reinfeldt ännu mer irriterad är att socialdemokraterna presenterar en politik där full sysselsättning och reformerad välfärdsstat blir första prioritet. Då börjar nog Reinfeldt längta efter en landshövdingestol eller annan reträttplats.

Text: Ingemar E. L. Göransson

10 kommentarer:

  1. full sysselsättning????????????????

    Du som jag vet att det aldrig går
    att uppnå oavsett politisk ideologi.
    Inte iallafall i en demokrati.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från ca 40-talets slut fram till 90-talet hade vi i snitt 2% i arbetslöshet, dvs full sysselsättning - och Sverige var väl demokrati då, eller?

      Radera
  2. Lönebildningen bestämmer nivån på arbetslösheten. Riksbanken anser att lönebildningen fungerar så dåligt att det krävs ständig massarbetslöshet (6,5%) för att lönebildningen inte ska resultera i för höga löneökningar. Trots det tycker (s) att lönebildningen fungerar bra!

    SvaraRadera
  3. Tyvärr har du som så många andra svalt myten om jämviktsarbetslösheten. Ide'en kommer från Milton Friedman, den nyliberala ekonomen, vi har ett politiskt val; vi kan ha full sysselsättning men till priset av en något högre inflation. Löntagarna förlorar marginellt på detta i det långa loppet men det blir det finansiella systemet, banker och kreditinstitut-dvs finanskapitalet som blir förloraren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just denna nyliberala politik (s) har fört sedan början av 90-talet. (s) har inte velat använda en något högre inflation för att få en lägre arbetslöshet. (s) har inga förslag att i framtiden ändra på inflationsmålet. Vänsterpartiet vill ha ett högre inflationsmål men det är dom ensamma om.

      Radera
  4. Du har helt rätt Ante; se min intervju med P O Edin i "Arbetarrörelsens kris - Mellan reformism och marknadsliberalism" där han tydligt pekar på att det var ett medvetet politiskt val från delar av (S) som Feldt och Åsbrink redan på 1980-talet som innebar att man övergav den fulla sysselsättningen. Boken kan du beställa från ordochkultur@telia.com och kostar 200 kr inkl porto.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för lästipset. Boken finns att låna på mitt biblotek. Jag ska låna den.

      Tyvärr vet inte alla sossar och fackföreningsfolk att partiet drivit en penningpolitik som lägger över nästan hela ansvaret för arbetslösheten på lönebildningen. Framförallt vet inte väljarna att nivån på arbetslösheten bestäms i avtalsrörelsen.

      Radera
  5. Centerpartister som slippeer subventionera
    a-kassan kan strunta i ingångslönerna och
    hur många som har jobb. Likaså de som slipper
    betala för Perssons förtidspensionärer.

    SvaraRadera
  6. Arbetslösheten beror på en massa saker. Bland annat på om staten bedriver en medveten investeringspolitik eller inte. Keynes ansåg till exempel att detta var det avgörande.

    Idag skulle vi t.ex. behöva driva på investeringar i minskat råvarubehov. Inte bara olja. Men den nuvarande regeringen verkar anse att offentliga investeringar är något ont.

    SvaraRadera