torsdag 1 november 2012

Sagan om frimicklaren och Apoteket

Det fanns en tid i ett land där man tog på allvar hur man hanterade medicin. Inte kunde man låta outbildad personal hantera medicin precis som man inte kunde låta vem som helst bara skriva ut medicin eller ännu värre släppa mediciner helt fritt.

Nej, det var ju självklart för medicin är ju egentligen kontrollerad användning av gifter som i felaktiga händer eller använda okunnigt kan skada och t o m döda den som använder den.

Nu hade det här landet fått en regering som av ideologiska skäl ansåg att monopol om de var allmänna och offentliga var av ondo, medan monopol i privata händer var en välsignelse. Denna regering hade bestämt sig för att de skulle ta bort monopolet att sälja medicin och allt skulle bli så bra. Det var vad man sa i varje fall. Socialministern, en frimicklare, lovade att nu skulle alla kunna köpa sina mediciner precis när man ville och överallt.

Särskilt bra skulle det bli i landsorten utanför den stora staden som var huvudstad. Här skulle det startas tusentals apotek. Småföretagare skulle öppna apotek i vartenda gathörn och genom att de blev så många skulle priserna sjunka lovade frimicklaren och log in i kamerorna som journalisterna höll upp där han stod och log i nyheterna.

Nu tog regeringen Allvetande bort monopolet, d.v.s. det statliga offentliga monopolet och införde en som man sa ”avreglering” av apoteken. Nu blev de stora Glufs-glufsarna inom apoteksbranschen jätteintresserade och startade en massa apotek i den stora staden och på andra ställen där det fanns mycket folk med mycket pengar.

Där det bodde fattigt folk blev inga nya apotek. Man tog över de statliga apoteken och upptäckte att de gick nog inte så bra på landsorten där det inte bodde så mycket folk utan blir nog tvungna att lägga ner dem snart. Inte heller har man råd med dyra farmacevter men det behövs ju inte för det är mest skönhetsmedel man säljer i alla fall och den som är dum nog att äta medicin kan ju läsa i stora boken Fass om biverkningar och sånt.

De sjuka som behövde sin medicin fick problem för inte kunde Glufs-glufsarna ha en massa dyra piller i lager när man sålde så lite av dem. Och förresten mediciner är ju inte lika lönsamt som skönhetsmedel, dagkrämer och annat kosmetika och liknade.

Så när nu de sjuka ska få sin medicin får de åka runt i staden och fråga om sina piller eller springa runt med rollatorn i högsta hugg. Det blir motion och det är den bästa medicinen!

Nu insåg frimicklaren att det kanske inte blev så bra i alla fall. Fast det ville han inte erkänna så han gjorde som makten plägar göra när det så att säga skiter sig i fläkten – han tillsatte en utredning som kom med flera nya förslag. Man skulle införa en sökmotor på internet där den som skulle hämta ut sin medicin kunde se vilket apotek som hade den, apoteken skulle hålla ”rimligt” lager och som frimicklaren sa flera andra ”spännande idéer”.

Jag vet en spännande idé – förstatliga hela skiten igen och få ordning på medicinförsörjningen så som det var innan frimicklaren och hans vänner började leka apotekare och läkare. Men frimicklare brukar ju tro på helare och som sagt ingen har dött av motion!

Text: Ingemar E. L. Göransson

4 kommentarer:

  1. Varför hackar så många sossar på religionen varje gång man ska tala om att något är riktigt dåligt? Om du tror att apoteksfiaskot beror på att Göran Hägglund är "frimicklare", så kan jag tala om att det är han inte!

    Han är marknadsfundamentalist, och det finns det många ateister som är, exempelvis Fredrik Reinfeldt. Jag brukar visserligen få skäll av en närstående varje gång jag ifrågasätter om Hägglund öht har någon kristen tro. Vilket jag ofta ifrågasätter, då han mig veterligt aldrig har visat några tecken på kristen tro. Tvärtom har han ju flera gånger tagit strid mot den kristna oppositionen inom sitt eget parti, och försökt förpassa de ledande företrädarna för denna opposition ut i kylan.

    Göran Hägglund är uppvuxen i ett pingströrelsehem, och vet hur valserna ska dras för att locka frikyrkliga väljare, men själv har han gått ur Pingskyrkan och är medlem i Svenska kyrkan. Hans parti lockar dessutom allt färre kristna väljare.

    Läs mina kommentarer på nedanstående blogg, där jag bl.a. skriver: "Kd:s agerande i denna, liksom i andra rikspolitiska frågor, strider mot den kristdemokratiska ideologin, såsom densamma kommer till uttryck i det principprogram som kd antog vid rikstinget 2001."

    http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1755&blogg=57625

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ironi, eller inte, så är ju Hägglund faktiskt ingen "frimicklare". Och de som är det, kan ju ta illa upp. Det finns nog många verkliga "frimicklare" (alltså medlemmar i något frikyrkosamfund) som inte röstar på Hägglund, utan faktiskt delar din kritik mot kd i sak. Då ska de väl också känna sig välkomna som S-väljare?

      Kd ligger i och för sig så lågt nu i väljarundersökningarna, så att många f.d. kd-väljare - och andra kristna väljare - ligger och flyter, utan att riktigt kunna bestämma sig för vilket parti de ska rösta på. Sd försöker fiska i dessa vatten...

      Den absolut största invändningen mot S bland borgerliga kristna väljare, är att de uppfattar S som ett religionsfientligt parti. Kristna väljare med låga inkomster och osäkra anställningar, om de öht har jobb, lider väl lika mycket som andra av regeringens politik? Men likväl röstar många borgerligt. Vad beror det på?

      Radera