tisdag 19 november 2013

Tiggare kan ingen vara

IMG_0122

Så satt hon där bara i vår småborgerliga idyll. En ung kvinna, hopkurad i den råa novemberkylan. Varifrån hon kom vet nog ingen, mer än hon själv. Hon hade en liten handskriven pappskiva med en bön om hjälp. Hon satt där som en påminnelse om att allt inte stod rätt till.

Inte ens i vår lilla, trygga vrå, i vår lilla förort där småborgerligheten råder och alla reder sig gott med sina trevliga villor, radhus och marklägenheter. Vårt trygga hörn.

De flesta tittade nästan skyggt på henne, tiggaren. Nästan generat på att hon satt där precis vid ingång till ICA med sitt lilla, illa skrivna plakat och sin lilla skål och hoppades på en skärv från vårt, i hennes ögon, dignande bord.

Var hon rom som försökte få ihop lite pengar att skicka hem? Var hon hitlurad av en kriminell öststatsliga eller var hon ”riktig” fattig? Spekulationerna viskades fram av de som sneglade nästan blygt mot “henne” som satt där. Jo, fattig var hon säkert för vem vill annars förnedra sig till att tigga utanför ICA, men det är egentligen inte huvudfrågan. Det är inte själva pudelns kärna så att säga, utan att hon satt där.

Förut har vi mött dem i storstäderna. New York, London, Dublin och Stockholm för att ta några där vi ser dem. För tjugo år sedan var det otänkbart att någon skulle behöva förnedra sig till tiggeri för samhället, vi alla, tog hand om våra olycksbarn. Men efter Europas och EU:s fortsatta vandring in i det marknadsliberala himmelriket där allt mänskligt och alla mänskliga behov enbart är en ekonomisk storhet gör vi inte det. Det är inte lönsamt längre och lönsamhet är allt som gäller. Det är pudelns kärna.

Så nu sitter hon, den unga kvinnan, med sitt lilla plakat, sin vädjan och sin tiggarskål och fryser i den råa novemberkylan i den trygga småborgerliga förorten. Ett betyg nog så ”gott” åt ett samhälle som håller på att slitas itu.

© Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

8 kommentarer:

 1. Hon satt utanför Konsum under förra S-regeringen ... inget nytt

  Tiggeri är väl för övrigt förbjudet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiggeri är inte förbjudet, men f-n vad illa det är finns människor som tvingas tigga från oss som har det bättre ställt - det beror på enfaldig politik över hela planeten - den rike är rik med många medlöpare o den fattige är fattig o inte något värd - så därför har vi slaveri, tiggeri, rovdrift på människor o miljö, terror, underkastelse och underdånighet! Var finns medmänniskorna/världsmedborgarna? Anncristin

   Radera
 2. Om du vill leva på nivå med en fattig i Pakistan, be my guest..

  Jag tror inte världen blir bättre av att vi slänger bort den välfärd våra förfäder byggt upp för att du ska känna dig generös.

  Istället ska vi ta bort handelshinder och köpa varor/produkter producerade i fattiga länder och därmed hjälpa dem att bygga upp sitt välstånd.

  SvaraRadera
 3. "Så nu sitter hon, den unga kvinnan, med sitt lilla plakat, sin vädjan och sin tiggarskål och fryser i den råa novemberkylan i den trygga småborgerliga förorten. Ett betyg nog så ”gott” åt ett samhälle som håller på att slitas itu."
  Patetiskt bludder. Hon sitter där därför att det blivit enklare och billigare att resa från Bulgarien eller Rumänien och att alla visakrav upphört. Hon representerar det som Göran Persson kallade social turism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du tror att man reser till Sverige för att sitta och tigga för att det är ett lätt sätt att få ett bättre liv? Då är du dummare än vad som borde vara tillåtet!

   Radera
 4. Ser att de flesta kommentarerna (hittills) ovan är negativa till din text och din inställning.Och skribenterna kommer kanske aldrig att byta sida. Som en närstående sa en gång - det är alltid de fattiga som måste hjälpa de fattiga. Ligger mycket i det.Vi får aldrig ge upp!

  Vi är mängder av människor som vill ha en annan politisk inriktning.Som innebär att folk som tigger ex vid Konsum och ICA -istället är en producerande människa i en vettig sysselsättning.= en tillräcklig ekonomi som ger ett tillräckligt gott liv.På så vis bygger man ett gott land.För hur bygger man välstånd för ens någon i längden -genom att "producera" fattigdom?

  Skickar med ett ord ifrån en kämpe som alltför tidigt fick lämna sin kamp för rättvisa-

  "Äkta medkänsla är mer än att slänga åt en tiggare ett mynt.Den kommer till insikt om att ett samhälle som frambringar tiggare behöver omstruktureras." // Martin Luther King Jr //

  Mvh Gunborg Nilsson.

  SvaraRadera
 5. Oavsett varför hon sitter där så borde vi, i den marknadsstyrda Västvärlden ta en reflektion, över hur resurser är delade i världen. Hon tillhör säkert en skara av folk som har blivit utfrysta århundraden, vi har flera liknande folkgrupper i Sverige. Men Västvärldens välstånd byggdes av de fattiga ländernas bekostnad. Vi borde har en fruktansvärd dåligt samvete över sättet de rika samlade i lador över flera generationer - deras ättlingar är dagens förtryckare. De fattiga har funnits så länge människan har funnits på jorden och så kommer det vara på framtiden också. Människan är den värsta "vargen" mot en annan människa. För det är la inte naturlag att varje folk skall stanna inom gränser på sitt födelseland? Vem har bestämt det ? Varje levande individ är skyldig att hjälpa sin medmänniska i nöd, därför att ingen klarar sig helt ensam = sanning utan modifikation.
  MVH: Anneli V

  SvaraRadera