måndag 19 januari 2015

Har Facebook en egen politisk agenda?

image

I går morse blev en god vän och välkänd anti-rasist blockerad av Facebook. Shawbo Elyasi fick sitt konto blockerat av Facebook. Orsaken skulle vara att hon hade brutit mot fb:s regler. Nu verkar det snarare som om Facebook har gett efter för påtryckningar från högerextremt håll och sympatisörer till sannolikt SD. Det Shadwo gjort var att publicera några satiriska bilder riktade mot SD. Bilder som är fria och kommit från andra anti-rasistiska sidor på Facebook!

Så mycket för yttrandefriheten som Facebook alltsom oftast hävdat har varit orsak varför man inte tagit bort rasistiska eller anti-demokratiska sidor.

Shadwo Elyasi har gjort sig känd på nätet som en benhård kritiker av rasister, främlingsfientlighet och fascister under en längre tid. Hon har fått ta emot hot, men fortsatt sin kritik och inte låtit sig tystas. Detta har givetvis stuckit i ögonen på dem kritiken träffat.

Samtidigt vimlar det av rasistiska, fascistanstungna och nazisympatiserande sidor på Facebook. En grupp har t o m varit riktad direkt mot Shadwo. Det är näst intill omöjligt att få bort dessa sidor som uppmanar till hets mot folkgrupp, våld mot utlandsfödda eller politiskt obekväma osv.

Frågan blir därför, och infinner sig naturligt; har Facebook en egen politisk agenda. Egna politiska sympatier efter det som hänt Shadwo Elyasi? Om så är fallet är det synnerligen allvarligt om världens största site av Facebooks karaktär har det.

Svaret på den frågan har vi ej fått ännu och Shadwo Elyasis sida är i skrivande stund fortfarande blockerad.

Text: Ingemar E. L. Göransson

4 kommentarer:

 1. Innan vi går vidare; kan man säkert fastslå att det verkligen är Facebook själva som har spärrat Shawbo Elyasis konto...?

  I dessa IT-bluffarnas och hackningens tidevarv känns det befogat att ställa den frågan.

  /Bosse (oreggad)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var Facebook som hade gjort det. Det är fastlagt.

   Radera
 2. va fan gnäller du för hon har bara TROLL konton


  Shawbo Elyasi
  eller ska vi kalla dig
  shabbou besaran
  Eller ska vi kalla dig
  Mehri Elyasi

  SvaraRadera