tisdag 11 augusti 2009

Ett skammens rike

Finns det något mått på hur väl ett samhälle fungerar och hur humant det är så är det hur man tar hand om sina som till August Palm sa ”till skada komna medborgare”. Det är ett viktigt mått men ett annat är hur det ser ut för människor som inte har tak över huvudet eller tvingas t.o.m. att tigga.

När jag gick i Stockholm idag möttes jag av en syn som gör mig både förbannad och oerhört nedstämd. En gammal man stod på knä och sträckte fram sin hand och tiggde om några ören för att kunna äta eller vem vet att få något annat som kan värma honom.

tiggare

Jag har funderat på om jag skall publicera den bild som jag smygtog med min telefon eller inte. Men jag har beslutat att göra det. Inte för att på något sätt nedvärdera den gamle mannen utan för att visa den misär som vårt samhälle visar upp mitt i det att vi andra har ett rätt så bra. Jag säger som Nils Ferlin “må förlåta somliga rader”, uppsåtet är dock gott.

Det sociala nätverket skall gälla alla; även fattigaste, alkoholister, missbrukare och hemlöshet skall vara en icke-existerande företeelse. Men så är det inte. Bostäder är förunnat de med pengar; mat de som får något över och arbete de som har utbildning och eller hälsa.

Vad vi ser i våra städer är en humanitär katastrof. Det är en skam och jag skäms över att Sverige tillåter sig att människor lever under förhållanden som dessa.

Ingen skall behöva stå på knä och tigga i ett humanistiskt samhälle som tar hand om sina ”till skada komna medborgare”. Sverige håller på att bli ett skammens rike.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

7 kommentarer:

 1. Ja det är förskräckligt. Jag bodde några månader i Newcastle 1985 och då såg jag för första gången i mitt liv tiggare på gatorna.Jag vet att jag levt ett skyddad tills dess. Inte rest så mycket mer än i Sverige.

  Det var samma lika när jag kom till Paris och såg de arma stackarna och även i Berkeley Californien där jag bodde i ett år.

  Jag delade ut pengar till höger och vänster.

  Nu finns de i Sverige och man har vant sig. Fast egentligen borde man inte vänja sig. Tack för att du påminner oss om hur det borde vara.

  SvaraRadera
 2. Det är professionella tiggare som är romer
  från främst Rumänien. Du är för naiv.
  Ofta har dom tvingats hit och får tigga
  som slavar åt sina "herrar och damer".
  Landsmän som är helt skrupelfria.

  SvaraRadera
 3. Det är ganska roligt med signaturen "Anonym". Han eller hon eller om det är flera har alltid tvärsäkra förklaringar eller uppfattningar. Men, "Anonym" ågar aldrig stå för sina uppfattningar utan gömmer sig bakom en signatur.

  I sak förändrar det faktikst inget - även om den gamle mannen är rom eller rumän så är förnedringen minst lika stor. Att vara tvungen att tigga för att överleva.

  Nu är det faktiskt saken att i Stockholm finns det hundratals hemlösa både svenska och icke-svenska medborgare. är deras hemlöshet inget annat än samhällets Kainsmärke och välfärdsstatens nederlag?

  SvaraRadera
 4. Ja du Ingemar

  Om man som "Anonym" anser att det handlar om professionella tiggare... eller intalar sig själv att det är så det är....

  ...då är det ju genast enklare att titta bort och gå på NK och ta en fika.

  SvaraRadera
 5. Varför löste inte S detta under alla år?

  Om man som jag bor i Sthlms innerstad och
  ser och hör en del så är det inte så svårt
  att gissa. Särskilt dom som står på knä är
  100 % tiggare från utlandet.

  - Gatumusikanter, hemlösa och tiggare
  som reser hit från utlandet.
  Det är de kategorier som ber folk på
  gatan om en slant, enligt ordningspolisen
  i Stockholms city.
  Det nyaste inslaget är de som står på knä
  med vaggande överkropp och bedjande blick.
  Det blir en livsstil att resa runt i mind­re grupper och tillfälligt slå sig ner i någon storstad.
  SvD, 2 april 2007

  Ps. Nån fika har jag inte tagit på NK sen
  20 år tillbaka. Ds.

  SvaraRadera
 6. Märkligt, "Anonym" som har svar på alla problem och enkla förklaringar till det mesta slår till med det förödande "varför löste inte sossarna problemet".

  Hade det drivits en i verklig mening socialdemokratisk politik så hade det inte funnits några hemlösa. Det fanns inga hemlösa så länge det fanns en social bostadspolitik. Hemlösheten började dyka upp i 90-talskrisens spår och även om Perssons politik hade inslag av icke-socialdemokratisk ekonomisk politik så huvudansvaret för utvecklingen hamnar på Bildt för 90-talskrisen med dess utförsäljningar och privatiseringar av bostadssektorn.

  Hur som helst anonym skulle kanske träda fram med sin rätta identitet för att vara trovärdig - nu framstår han eller hon som en feg högersympatisör utan tillstymmelse till varken empati eller socialt samvete.

  För fortfarande; även om det är en rom eller rumän som tigger (tvingad eller ej)är hans förnedring inte lika stor. Den frågan har dock "Anonym" inget svar på trots annars har alltid "Anonym" svar på allt annat. Varför, månde?

  SvaraRadera
 7. Jag har bott i Malmö i 26år av mitt liv. Jag har aldrig sett så många utlänska tiggare som nu,enligt polisen så är det utlänska ligor som skickar hit dessa tiggare! Jag tycker verkligen att det är för jävligt att en mäniska ska behöva förnedra sig på ett sånt själv kränkande och förnedrande sätt, Snacka om att bryta ner sitt egenvärde. Inga mäniskor ska behöva att ens tänka tanken på något sådant. Vi lever i ett rikt land. Jag har T.om sett tonåringar och äldre personer 50+ sitta och tigga. Den viktigaste frågan är hur vi ska lyckass att få bort alla tiggare ifrån gatan och vad vi med mäniskor kan göra. Man blir verkligen ledsen när man ser det. Någon som sa att han/henne vant sig, Jag kommer nog aldrig att göra det för jag tycker att lever man i ett land som sverige så ska man inte det..

  Bra att denna frågan lyft upp igen..

  SvaraRadera