onsdag 9 september 2009

Beatles, Fogerty och afrikanska toner

Hösten har kommit och det märks på alla nya plattor som kommer.

Den stora grejen den här veckan är givetvis Beatles boxarna och dess remastering men de kostar rent oförskämt mycket är min uppfattning. Monoboxen kostar 2.700 kronor för 13 CD. En girig prissättning där andra skulle i liknade fall ha satt priset väsentligt lägre. Det blir få som kommer att lägga så mycket stålar på monoversionen av Beatles LP:na. Jag nöjer mig med Capitols boxar som kom 2004 där vinyl-mixarna är tillgängliga. Beatles var bra men så förbaskat bra var de inte så att jag lägger en förmögenhet på dem.

cd_fogerty_nrr

John Fogerty har släppt en ny ”The Blue Ridge Rangers” – platta under titeln ”Rides Again”. Den förra som kom 1973 (!) följs nu 36 år senare av en ny djupdykning i americanans ljuva sångvärld. Tyvärr inte riktigt liga övertygande även om det finns tillräckligt mycket på plattan som gör att den är värd att skaffa. Men plattan är ljusår så mycket bättre och äkta i jämförelse  ifrån det usla magplasket som Rod Stewart gjorde i den amerikanska sångboken för några år sedan. Topparna är ”Paradise”, Rick Nelsons ”Garden Party” och Everly Brothers ”When Will I Be Loved” med Bruce Springsteen som gäst. Men varför “Moon River”???

cd-mojo_africa

Men den utan tvekan mest spännande plattan som har hamnat på mitt skrivbord är den bonus-CD som är med tidskriften ”Mojo” – ”Africa Rising”. Här finns en fantastisk vacker ”Cantelowes” med Toumani Diabate, en grym “Tenhert (The Doe)” med Timariwen för att nämna några exempel på den spännande och fräscha musik som 13-spårs-CD:n med även Ali Farka Toure och Tony Allen. Köp Mojos septembernummer och lyssna in detta vidunderliga kalejdoskop av musik.

Text: Ingemar E. L. Göransson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar