tisdag 24 november 2009

Då British Leyland – Nu SAAB

saab

Efter att Koeningsegg har meddelat att man drar sig ur SAAB-affären är nu SAAB:s framtid synnerligen mörk. Likaså är hela den svenska fordonstillverkningen i skakning. Maud Olofsson har lyckats som det ser ut i det hon hade satt sig i sinnet – knäcka en viktig del av svensk industri. Inte bara 140.000 jobb är i fara utan också tekniskt kunnande och innovationer.

På sikt gör detta Sverige till en fattigare industrination, men det kanske också är Maud Olofssons agenda. Ett knäckande av en viktig del av industrin skall röja väg för en ökad tjänste-låglönearbetsmarknad modell de anglo-saxiska länderna.

Margaret Thatcher, Olofssons andliga förebild, gjorde samma sak på sin tid med British Leyland som var ett lönsamt företag/koncern kring 1980. Men det var innan koncernen hade börjat styckats upp och sålts ut, varumärke för varumärke. De sista delarna av Leyland MG-Rover blev lämpligt nog också föremål för företagsplundrares kriminella verksamhet.

SAAB är med stor sannolikhet förlorat – GM kommer troligen låta det gå i botten med man och allt och en viktig del av svensk industri med företaget. Regeringen Reinfeldts ansvar är tvivelsutan stort och det bör avkrävas. De som har villat se har också kunnat se att detta skulle ske eftersom regeringen och Olofsson gjort allt för att sänka SAAB och därmed skada svensk fordonsindustri.

Olofsson når därmed två av sina mål; ett kraftig åderlåtning av industrisektorn i Sverige och inte minst en kraftig försvagning av IF Metall – ett av de starkaste facken på svensk arbetsmarknad. Om jag vore en av Svenskt Näringslivs högerideologer skulle jag utbrista bra jobbat Maudan så ska dom tas!

Metallarbetare och alla andra glöm inte SAAB, Trollhättan den 24 november 2009!

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

3 kommentarer:

 1. Mona Sahlin har redan gått ut och krävt nationell samling. Om det hjälper vet vi inte. Men det är ändå en dam som tar initiativ till skillnad från Maud O.

  SvaraRadera
 2. Den här spalten är lika korkat demagogisk som Björn Elmbrandts i Dagens Arena om SAAB.
  "Maud Olofsson har lyckats som det ser ut i det hon hade satt sig i sinnet – knäcka en viktig del av svensk industri."
  Det är så otroligt dumt att man häpnar.
  Betydligt bättre läsning är Peter Kadhammars spalt i Aftonbladet "S försöker skapa dolkstötslegend"
  "http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6189035.ab
  Det ger en betydligt bättre bild av det gyckelspel som (s) försöker med just nu.

  SvaraRadera
 3. "Margaret Thatcher, Olofssons andliga förebild, gjorde samma sak på sin tid med British Leyland som var ett lönsamt företag/koncern kring 1980".

  British Layland var inte "ett lönsamt företag kring 1980". Det var ett företag med enorma problem och stora förluster.

  "De sista delarna av Leyland MG-Rover blev lämpligt nog också föremål för företagsplundrares kriminella verksamhet".

  Det är också fel. De sista märkena som ingick i det som en gång var var British Leyland det vill säga Jaguar och Land Rover/Range Rover finns fortfarande kvar. Och detta tack vare Thatchers uppstyckning.

  Lars-Olov

  SvaraRadera