onsdag 2 december 2009

Tankar om ett Folkets Hus

fh timsfors_4

Jag satt i Folkets Hus och Parkers (FHP) styrelse i ett antal år. Orsaken var att jag var LO:s representant i styrelsen och under de åren kom jag att inse att Folkets Hus och Folkets Park är en enorm tillgång. Idag talas mycket om att det inte finns samlingslokaler för föreningar, ungdomar och andra att träffas i.

fh timsfors_2

Men det är fel, det finns flera hundra Folkets Hus och folkparker runt om i landet som bara väntar på att användas. Tyvärr är inte alltid ägarnas “trohet” gentemot sina egna lokaler så stor utan man hyr in sig ute på “sta´n”. Sedan säger man att lokalerna inte är ändamålsenliga, de är inte så moderna osv. men är det inte så använder man inte sina egna lokaler så blir det heller inga pengar till renoveringar och tekniska uppdateringar, eller hur?

fh timsfors_3

I går kväll hade förmånen att föreläsa i Timsfors Folkets Hus utanför Markaryd och kunde inte annat än charmas av det sympatiska och varmt välkomnade 70-tals Folkets Hus.

När jag satt i FHP:s styrelse var mitt “mantra” använd våra egna lokaler så blir de bara bättre. Eller hur?

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

(Länk till Folkets Hus och Parkers hemsida.)

1 kommentar:

  1. Min farsa såg dagens ljus år 1909. När han vuxit upp till en ung man och var ordförande i SSU-klubben Facklan i Sandviken så kände han och några till i Facklan att Folkets Park föreningen var lite mossig. De såg till att de fick majoritet i styrelsen och sen bestämde de själva vart skåpet skulle stå

    Lite mer fart på ungdomarna på den tiden kan jag tycka. De väntade inte på att bli skedmatade.

    SvaraRadera