onsdag 18 augusti 2010

Coaching är bedrägeri och inget annat

Ser i tidningen att regeringen Reinfeldt tänker satsa ytterligare 350 miljoner på en av de största bedrägerihärvorna i svensk modern historia – dvs på coaching.

tv_vaagen

Sven-Erik Österberg (S) säger i Aftonbladet att det inte går att coacha in ungdomar med fullständiga betyg till jobb – de vill helt enkelt inget annat än ha jobb.

Hela coachingsinsatsen är ett stort bedrägeri och slöseri med pengar som skulle kunna användas till utbildning för de som har brister i sina betyg och ofullständigt gymnasium. Bättre vore också att satsa pengarna på praktik och lärlingsplatser.

Det är också lite märkligt att den arbetslöshet som enligt Reinfeldt härom veckan var en “synvilla” måste nu åtgärdas med 3.000.000.000 kr (3 miljarder) – så den måste vara en helvetes synvilla eller annars har Reinfeldt fått på sig läsglasögonen helt plötsligt.

En grabb i bekantskapskretsen har haft en coach efter han slutade på gymnasiet. De ringde från alla möjliga håll och erbjöd sina tjänster men till sist valde han ett väl etablerat företag i Linköping. De har ett gott rykte och han tänkte att här skulle han få hjälp att hitta ett jobb. Det hör till saken han har fullständigt gymnasiebetyg och en god grundläggande yrkesutbildning inom industrisektorn.

Grabben har varit på ett (1) möte med coachen och det enda som de gjort var att ha några synpunkter på hans CV – i övrigt har han fått sköta allt själv. Coachen har inte ens orkat ringa till arbetsgivare och förhöra sig hans möjligheter att få något av alla de jobb han sökt sedan han slutade i maj.

Nu börjar grabben på universitet istället och pluggar.

Frågan som är berättigad – är det rimligt att använda tusentals kronor till coaching när det innebär i princip inget utan bara kosmetik. Timpenningen blir 8.000 kr!! Det är i vart fall ingen arbetsmarknadspolitik – det är bedrägeri!

Text: Ingemar E. L. Göransson

3 kommentarer:

 1. Ja coaching är vansinne, visst det finns säkert ett antal aktörer som gör ett bra seriöst jobb och som ger resultat men min känsla är att den stora majoriteten av dessa är rena lycksökare som skär guld med täljkniv.

  Detta system är på tok för enkelt att missbruka av oseriösa aktörer, det borde avskaffas omedelbart.

  SvaraRadera
 2. Coaching är fenomenal och framgångsskapande, om den genomförs med ansvar och omtanke av en på arbetsförmedlingen. De har en överblick av arbetsmarknaden och arbetsgivarna i regionen.

  Ska den föras över på en ny företagssektor, hamnar vi snart i en arbetsmarknad, som helt styrs av bemanningsföretag och andra uppdragssäljare. Vi kommer att förlora tryggheten i fasta anställningar och i stället få en arbetsmarknad där tillfälliga jobb bestämmer om du tjänar några pengar.

  SvaraRadera
 3. Jag tror som sagt inte på dagens coaching , varken privat eller offentlig, det kräver mycket av coachen och jag har en stark känsla av att det finns många oseriösa aktörer i nuläget.

  Men visst om den bedrivs seriöst så kan den vara ett utmärkt verktyg, då har det noll och intet att göra med under vems flagg som coachingen görs.

  Att tro att något blir bättre bara för att det görs av ointresserad och dåligt utbildade arbetande på arbetsförmedlingen är fel.

  Det är som så mycket annat en fråga om individens kunskaper, kontakter etc och mindre en fråga om i vilken organisation den individen (coachen) ingår.

  Till syvende och sist är det i nuläget arbetsförmedlingen som ska organisera och övervaka och det jobbet sköts helt uppenbart oerhört dåligt.

  SvaraRadera