lördag 14 augusti 2010

(KD) tappar stort i Jönköping

strand

Efter Alf Svensson lämnade över ordförandeskapet till Göran Hägglund så blev det uppenbart att Kristdemokraterna var en persons skapelse. Alf Svensson hade karisman och personligheten som Hägglund så förtvivlat söker men inte finner.

Sedan Hägglund tog över har (KD) utvecklats till ett bland flera högerpartier. I Sverige har vi inte ett starkt katolsk underlag som Italien eller ett högerprotestantisk som i Tyskland och därför blir Hägglunds försök att profilera (KD) i den fåran en ganska hopplös uppgift.

Nyligen hade Jönköpingsposten en redovisning av opinion i Jönköping. Den var väl inget överraskande utan på en punkt – Kristdemokraterna tappar likt en sjunkbomb i sin enskilt bästa valkrets. Från nästan 19 procent 2006 till knappt 15 procent i Sentios undersökning.

Siffror som bekräftar (KD):s kräftgång efter Alf Svensson men också pekar på (KD):s form sett nationellt. Faktum är när inte ens partiet kan hålla ställningarna i ”Smålands Jerusalem” hur ska då partiet kunna det i övriga landet. Min tolkning och uppfattning är att (KD) behövs inte – det finns inget behov av ett Kristdemokratiskt parti i det sekulariserade Sverige utan (KD) blir bara ett högerparti ytterligare som om det inte räcker med resten av högeralliansens laguppställning.

(KD) tappar i Sentios undersökning fem mandat vilka delas mellan Sverigedemokraterna och moderaterna. En ”framgång” värdigt Göran Hägglunds försök att profilera ett euro-kristdemokratiskt parti.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

4 kommentarer:

 1. Mindre än vad s tappar i LO.

  SvaraRadera
 2. Nu har väl detta INGENTING med Hägglund att göra, i alla fall inte i förhållande till Svensson. Folk tycks ha glömt bort att Svensson både före och efter succévalet 1998 hade urusla opinionssiffror. Hägglund har gjort det som är nödvändigt och som Svensson aldrig orkade med, nämligen att initiera en förnyelseprocess i kd. Det verkar i alla fall ha gett utdelning i form av högre opinionssiffror fem veckor innan valet, jämfört med för bara några månader sedan. Och Hägglund hämtade hem mycket i opinionen redan 2006. En del gillar att hylla Svensson. Lite okritiskt, till och med för en sosse, kan möjligen någon tycka...

  SvaraRadera
 3. Jag hyllar inte Svensson, tvärtom jag ogillar hans unkna samhällsuppfattning, Jag konstaterar bara att KD förlorar och är ett parti som inte behövs så det inte finns underlag för ett religiöst färgat parti som i Italien eller Tyskland.

  SvaraRadera
 4. Ska KD överleva måste de skapa en skarpare profil mot väljarkåren. Vid valet 2006 är det bekräftat, att en större mängd "blå, religiösa damer" smög över och räddade 4 %-spärren. Personligen tror jag på en ny "flykt och livräddning", men skulle inte misströsta om det saknades några stödröster.

  SvaraRadera