fredag 13 augusti 2010

LO retar upp borgerligheten

image image

LO presenterar nu sin valkampanj. Den lär väcka uppmärksamhet och den skiljer sig markant från de röd-grönas. Här är det inga softade och stylade personporträtt med menlösa paroller utan LO håller sin tradition från tidigare valkampanjer med att visa på en hårdare och sannare verklighet.

Organisationen gör det genom att ställa verkligheten i kontrast till det ansvar som regeringens ledande personager har. Här anklagas Reinfeldt för att en timanställd hotellstäderska betalar 4 gånger mer i a-kassa än den som har en hög lön. Borg ges ansvaret för massarbetslösheten, Olofsson för att ungdomsarbetslösheten är högre än någonsin. Likaså Hägglund för att 44.000 riskerar att hamna utanför sjukförsäkringen och major Björklund får sin välförtjänta dos också.

Mot detta ställs vanliga LO-medlemmars verklighet. Idén att vända uppochner på högeralliansen och vänder medlemmarna rätt.

Det lär bli ”ett jävla liv” från borgerligt håll, men det behövs i en valkampanj som liknar ett sömnigt möte hos Fonus!

Text: Ingemar E. L. Göransson

51 kommentarer:

  1. Alla betalar via arbetsgivaren avgifter till arbetslöshetsförsäkringen.

    Den som tjänar dubbelt betalar dubbelt etc ...

    Avgift till A-kassa i sig är en liten del i det hela, därmed har du fel.

    En halv miljon vill ni förvägra bättre skydd i denna försäkring , gör den generell istället !

    Arbetslösheten :

    Vet ni ?

    Sommaren 2006 mitt uppe i en högkonjunktur som varat i flera år så var 421 000 svenskar arbetslösa under er regering. Idag efter en stor ekonomisk världskris som slagit oerhört hårt mot svensk exportindustri så är 488 000 arbetslösa.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article7599323.ab

    Det borde varit ett jävla liv på LO 2006 snarare ...

    SvaraRadera
  2. Det är ju uppenbart, att många kommer att lämna LO. Kanske hälften. Vi börjar bli trötta på att fylla de s.k. demokratiskt valda fackpamparnas plånböcker. i SYNNERHET NU NÄR ALLIANSEN HAR FYLLT VÅRA ENKLA ARBETARPLÅNBÖCKER.

    SvaraRadera
  3. Fakta:En hotellstäderska som är timanställd betalar 405 kr medan exempelvis en hög tjänsteman utan risk för arbetslöshet betalar 90 kr i a-kassa.
    Fakta. Regeringen berömmer sig för att arbetslösheten har sjunkit medan den är 40.000 högre i augusti än augusti 2009.
    Jonny, vilka ni, jag är frilansare, och har ingen anledning att svara för någon annan än mig själv; alltså inget ni är du snäll..

    SvaraRadera
  4. Undrar vad alla LO-medlemmar som röstar borgerligt (ca 50% läste jag nånstans) tycker om att 70 miljoner av deras medlemsavgifter går till kampanj för S. Samtidigt är de inlåsta hos LO i och med att de sköter A-kassan för sina medlemmar. Facken gjorde mycket bra under 60-70-talen, men nu har de spelat ut sin roll. Nej gör a-kassan statlig och med samma avgift för alla.

    SvaraRadera
  5. In your dreams att hälften röstar
    borgerligt
    Det är så festligt med alla dessa moderater
    som vill utge sig för att vara en vanlig
    knegare som fått det rätt så bra
    Vilka fjanterier
    Ut med högern som vill att ni ska slita er sönder och samman så dom själva får det bättre

    SvaraRadera
  6. Jonny och Anonym har ni varit och hyrt cyklar?
    Jobbar själv inom export industrin, just nu kommer det ekonomiska rapporter som vittnar om rekord vinster och vinster som är långt över förväntat. Med en annan politik än de blåbruna har fört skulle vi haft näsan över vattenytan betydligt tidigare. Nu stoppade de pengarna i egen ficka istället.
    Om A-kassan blir statlig kommer vi som är anställda att förlora inflytande på våra arbetsplatser. Tycker du att du har för mycket inflytande? Detta kommer att ske på sikt liksom de försämringar i lön och villkor som blir följden av borgarnas politik. Att facket skulle ha spelat ut sin roll är ett uttalande som gör att man undrar om det där med cyklarna!

    SvaraRadera
  7. Fakta :

    Arbetsmarknadsavgift 4,65% betalas in via arbetsgivaren.

    En städerska med månadslön 18000:- betalar in en avgift på 837:- i månaden.
    En tjänsteman med månadslön 50000:- betalar in en avgift på 2325:- i månaden.
    Mona Sahlin med månadslön 150000:- betalar in en avgift på 6975:- i månaden.

    Tjänstemannen i ditt exempel betalar då 2415:- i månaden, städerskan 1242:- i månaden.

    Maximal dagpenning får den som tjänat 18 700 kronor eller mer per månad. Dvs städerskan betalar drygt hälften så mycket men får lika mycket vid arbetslöshet.

    Fakta var det.

    SvaraRadera
  8. Säkert har du rätt Jonny, problemet är att hotellstäderskan betalar en större del av den skattade inkomsten än ingenjören. Men det vill du antagligen inte förstå!

    SvaraRadera
  9. Hur var det nu med smutskampanjen rödingar?

    Ni gnäller om kampanjen mot mona

    Men när ni själva håller på då är det helt ok!!

    SvaraRadera
  10. Anonym 14:28
    Hotellstäderskan får också en betydligt högre del av sin skattade lön i ersättning vid arbetslöshet. Förmodligen 80% mot ingenjörens 40-50% detta trots att ingenjören dels betalar betydligt mer och dessutom löper en mindre risk.

    En försäkring ska ha en tydlig koppling mellan premie och risk, annars är det ingen försäkring utan ett omfördelande bidragssystem.

    SvaraRadera
  11. Jag har inte hört en enda och jag träffar
    så mycket folk
    som tycker vad borgarna gjort mot Sverige
    Gå inte på det inte ens när dom utger sig för
    att vara "vanliga arbetare"
    det är nästan humoristiskt

    SvaraRadera
  12. Jag har en regel för kommentarer - inga rasistiska eller främlingsfientliga påhopp, respekt för andras åsikt och inga anonyma kommentarer. Jag har fått ta bort en kommentar som uppfyllda alla dessa kriterier och vädjar till övriga stå för er åsikt alltså inga Anonyma!

    Jag har svårt att se LO:s kampanj som smutsiga påhopp - var man kan få det ifrån är svårt att begripa.

    SvaraRadera
  13. Förtydligande: hotellstäderskan betalar 405 kr medan flera höglöneförbunds avgifter ligger på 90 kr/månad.
    Var Jonny fått sina uppgifter från vet jag inte.

    SvaraRadera
  14. Jonny blanda inte in det som betalas över skatten - det blir verkligen att blanda päron och äpplen. Varken städerskan eller någon annan betalar själva in några 4,75 % utan det ligger i skatten/arbetsgivaravgifterna.

    SvaraRadera
  15. Ingemar - Det mesta av avgifterna till arbetslöshetsförsäkringen betalas in via just Arbetsmarknadsavgift (4,65%). Det som betalas in till A-kassorna går till viss del till respektive A-kassas egen administration och dels till systemet.

    Som sagt, de med hög lön betalar mångdubbelt mer men får ändå inte bättre skydd än hotellstäderskan eftersom maximal ersättning har ett tak motsvarande en inkomst på 18700.

    Allt annat är felaktig propaganda.

    Eftersom så lite betalas in via A-kassorna är väl det enklaste att avskaffa dem och deras avgifter och låta alla inklusive de 500000 som idag står utanför systemet få nytta av denna "försäkring".

    Och jo, det är avstått löneutrymme (arbetsgivaravgifterna).

    SvaraRadera
  16. Vilken nivå vill ni ha på valrörelsen?

    S gick i taket för Tobleronepolitik och sa att det var ett lågvattenmärke. Vad är då LO;s kampanj?

    LO sprider dynga medan Mona formellt men inte reellt har rena händer.

    SvaraRadera
  17. För det första jag är inte ansvarig för varken LO eller (S) kampanjer utan konstaterar att de finns och innehållet. Vill du kritisera LO-kampanjen så rikta kritiken till LO inte till mig som frilansande skribent. Alltså inga fler "ni".

    Jonny fortsätter att blanda ihop arbetsgivaravgiften (arbetsmarknadsavgiften på 4,75%) vilket är en helt annat än den avgift som du betalar ur egen ficka med<skattade pengar. Här betalar de facto hotellstäderskan 4 ggr mer än tjänstemannen på den övre delen av löneskalan som betalar 90 kr.

    Anders Jönsson, var är osakligheten i LO:s kritik eller är borgerliga politiker orörbara enligt dig? På vilket sätt är kritiken osaklig och lågvattenmärke, det har jag svårt att se. Uppför dig inte som en italiensk fotbollsprimadonna utan vederlägg LO:s kritik.

    SvaraRadera
  18. Nej Ingemar, jag blandar inte ihop saker och ting, jag beskriver verkligheten och hur pengarna till arbetslöshetsförsäkringen betalas.

    Av någon anledning vill du välja att endast se på en liten del av finansieringen av detta system och i och med det glömma helhetsbilden. Pga detta blir ditt resonemang skevt.

    De facto betalar som sagt tjänstemannen i exemplet mångdubbelt mer men får i princip bara samma ersättning och då är ju som sagt risken att den senare ska bli arbetslös kanske betydligt mindre.

    Sedan kan du givetvis räkna om den summa som går via arbetsgivaravgiften till vad de motsvarar i nettolön om du vill, du kommer likväl att se att tjänstemannen betalar mycket mer för en betydligt (för denne) sämre procentuell ersättning vid arbetslöshet.

    SvaraRadera
  19. Du blandar ihop eller rättare talar om två saker. 1 vad varje yrkesgrupp betalar i avgift ur egen plånbok o där den lågavlönade betalar väsentligt mer. 2 det på tok för låga taket vilket gör att ca 50 % av ex metallarna inte får några 80% i ersättning. Detta beroende på regerings beslut o politik.

    SvaraRadera
  20. Det kanske är korrekt fakta men det som är det stora problemet är att man tar bilder, som säger mer än text, med orakade, grå och glåmiga partiledare. Tänk om någon hade gjort en affisch med en omsminkad, och gråglåmig Sahlin som sa "Helkorkat. Den här personen fördubblar arbetsgivaravgiften för ungdomar och tror att det blir fler jobb för unga om det blir dyrare att anställa dem" Faktamässigt korrekt men med en taskig bild skulle det ändå bli lågt.

    Tobleronepolitk var också det sant men kritiserades som det värsta sedan Palmehatet av vissa s-företrädare.

    SvaraRadera
  21. Ursäkta är det valrörelse eller är det kafferep. Det vore inte faktakorrekt men en agitatorisk vantolkning.

    Vad jag kan se är det inget faktamässigt fel i LO:s affischer utan det som upprör borgerliga sympatisörer är att de är agitatorisk väl fungerande särskild när de sätts i par med den positiva bilden/budskapet (se högst upp på blogginlägget).

    Tobleroneprylen börjar bli löjlig, den hände för snart 20 år sedan och en chokladbit är inte jämförbar med alla tavlor och de strömhopp som den sittande regeringen haft. Fyra ministrar har fått avgå pga oegentligheter, ytterlig fyra har erkänt alt. anklagats för detsamma, en försvarsminister hoppade av i vredesmod och flera höga politiska tjänstemän har fått gå pga fylla och skattebrott.

    SvaraRadera
  22. Arbetsgivaravgifterna är direkt kopplade till lönens storlek och är ur företagets synpunkt (och arbetarens) en del av lönen.
    Den betalas in som skatt tillsammans med preliminärskatt. Varje krona som arbetsgivaravgiften höjs med motsvarar en krona mindre i
    löneutrymme vid förhandlingar eftersom det ur företagets synpunkt är en lönekostnad. Alltså blir det en avstådd del av lönen precis som avgift till pension etc.

    1. Oavsett om man tillhör en A-kassa eller ej så betalar man till arbetslöshetsförsäkringen dessa pengar till systemet !
    Det är orättvist.

    2. Som du säger så finns det ett tak på ersättningen som gör att t.ex en högavlönad metallare kanske bara får ut 50% men en städare 80%
    trots att metallaren totalt sett betalar in mer till systemet.
    Det är orättvist.

    Ju högre lön, ju lägre ersättning i procent trots att personen betalar mångdubbelt mer.

    3. Systemet är överfinansierat och överskottet har regeringar nu och då alltid stulit till helt andra saker i sin budget.
    Det är fel. Överskottet borde återbetalas till de som betalat in dem, dvs arbetarna via sina arbetsgivare.

    Redan under S-regimen så fanns det stora grupper som fick mycket lägre procentuell ersättning , alliansen har bara gjort det värre.

    SvaraRadera
  23. Ett PS -
    "Toblerone prylen" var så mycket mer än en chokladbit. Det är fel att försöka förminska den biten av Mona Sahlin's "affärer".

    Alliansledamöter har ramlat ur regeringen för enstaka punkter på den långa listan som Mona har på sitt samvete. Enstaka punkter !

    Du är gammal och klok (tror jag) så det vet du säkert.

    SvaraRadera
  24. Jonny på punkt 2 och 3 håller jag helt med dig. det är helt fel att ha ett så lågt tak som i dag (f.ö. hade den förra regeringen ett färdigt förslag som skulle höja taket ordentligt men eftersom Persson förlorade så..). Det låga taket har raserat a-kassans trovärdighet.
    Vad det gäller arbetsgivaravgiften så finansierar den så mycket mera och är kopplat till din lön.

    Den kritik du har i punkt 2 & 3 är ganska lik den som ex. LO och TCO har riktad till de senaste regeringarna, men Reinfeldts regim har gjort saken värre.

    Att bagatellisera skattebrott, svart arbetskraft, fusk med avgifter satt i system, fylleri och ev sexköp är väl att inte ta saken på fullt allvar. Skillnaden är gentemot Mona S tillkortakommande är att inget var brottsligt utan slarv. Det är en viss skillnad hon fick ju också en ekonomisk "överrock" för att slarvet inte skulle upprepas.

    Å andra sidan min uppfattning är att vi måste få kräva mer av våra förtroendevalda för som någon sa till mig en gång "det är svårt att vinna förtroende men det är lätt att förlora det".

    SvaraRadera
  25. Det fanns regeringsledamöter i alliansen som avgick pga att undvika TV-licenser, svart hemhjälp etc, Mona har gjort detta och så mycket mer.
    Att någon ska behöva "ekonomisk överrock", att behöva att partiet ger henne en extra fet lön utöver riksdagsarvode, allt detta bådar illa.
    Tyvärr tackade flera duktiga personer nej till partiledarpositionen. Det är ett svårt jobb som kräver mycket.

    Vad gäller arbetsgivaravgifterna så är det korrekt som du skriver att de är till för andra ändamål också, sjukersättning, pengar till förskoleverksamhet etc men varje ändamål är inringat med en avgift, i fallet arbetslöshetsförsäkring så är det en fix procentsats på 4,65% .

    Huvuddelen av de pengar som finansierar arbetslöshetsförsäkringen är dessa som tas in direkt via arbetsgivaren.

    De pengar som respektive A-kassa tar in går till en stor del för att betala respektive A-kassa's administration.

    Jag själv tycker att man ska avskaffa alla A-kassor och därmed ta bort deras avgifter. De pengar som tas in via arbetsgivaravgifterna räcker troligen eftersom systemet är överfinansierat redan, då får den halva miljon arbetare som redan idag betalar via sin arbetsgivare dessa avgifter men står utanför en A-kassa ett bättre skydd också.

    SvaraRadera
  26. Jag tycker nog att det som vi sett hos Reinfeldts regering bildar ett mönster - skattefusk, avgiftsskolk, svart hemhjälp/barnflickor osv - vilket inte var fallet med Sahlin utan där var det frågan om slarvigt skött privatekonomi. Och handen på hjärtat hur många kan säga att de inte har vid tillfällen misskött detta. Jag ursäktar inte men det finns inte ett mönster i vad Sahlin gjorde för 15 år sedan och det har inte upprepas eller har vi infört livstidsstraff på Tobleroneköp, missade avgifter.

    När man dock medvetet gör som ett antal ministrar etc så är det ett politiskt ställningstagande vilket är ngt helt annat.

    Jag delar inte din uppfattning att a-kassorna skal avskaffas och det finns två skäl till detta. 1. a-kassorna ska vara ett skydd vid arbetslöshet, där fungerar de dåligt idag pga för lågt tak. 2. a-kassan är ett skydd mot lönekonkurrens vilken ger lägre löner och sämre löneutveckling för alla i slutänden.

    Dagens a-kassor uppfyller dessa två uppgifter enbart delvis idag, tack vare den politik som sittande och även tidigare regeringar fört.

    SvaraRadera
  27. Nu vill jag inte tjata om Mona's försummelser men det rör sig om ett konsekvent felaktigt hanterande privatekonomiskt såväl som i sin roll när hon hade ett litet bolag som fick likvideras samt även i sin roll som politiker.

    Det rör sig om svart arbetskraft, TV utan TV-licens, köra bil med körförbud, felaktig hantering av arbetsgivares kort, att inte vara medlem i fack och mycket annat.

    För mig är det otänkbart att se någon med det registret som statsminister men jag har högt ställda krav. Att skicka ut någon för att bara undvikit TV-licens kan ses som lite väl hårt däremot men förvisso, av den som ska hantera den typen av frågor kan man väl kräva det.

    Eftersom alla som arbetar betalar via sin arbetsgivare det mesta av kostnaden för arbetslöshetsförsäkringen oavsett om de sedan är med i en A-kassa eller ej så tycker jag det är ohederligt att dessa inte har samma rätt till ersättning.

    Olika fack har olika administrativa kostnader vilket avspeglas i olika kostnader för medlemmarna, det vore både enklare och effektivare att avskaffa dessa fackligt kopplade administrationer.

    Kopplingen mot lönekonkurrens förstår jag inte alls.

    SvaraRadera
  28. Om arbetslösa inte klarar sig pga låga ersättningar från à-kassan så ligger det nära till hands att ta jobb under avtalsnivå vilket innebär lönekonkurrans.
    Du är mycket upptagen vid Mona S och vad hon gjorde för 15 år sedan men du har inga kritiska kommentarer ang vad som hänt under Reinfeldt regeringsperiod.

    SvaraRadera
  29. Kolla vad som hände 2006 strax innan regeringsbytet. Jag talar inte bara om 15 år gamla händelser.

    Vad gäller löner, ja, vi behöver givetvis få tillbaka även låglönejobb , alla kan inte gå på universitet och få höga löner. Däremot ska det givetvis gå att leva på sin lön, skatterna är på tok för höga , speciellt för de med lägsta lönerna.

    Vad jag vet så har man i alliansen åkt ut för att strunta i t.ex TV-licens, jag kan som sagt tycka att det är på gränsen till för hårt men ok det är bra med högt ställda krav.

    SvaraRadera
  30. Inte för jag förstår vad du menar med straxt innan regeringsbytet.

    Uppenbarligen har du två måttstockar. Att statsministern hade en svartbetald barnflicka är okay medan saker som hänt längre tillbaka än ett normalt livstidsstraff är utan pardon.

    Men nu gäller valet inte person utan politik. Att den sittande regeringens politik har lett till ökade klyftor, att 10-tusentals människor hamnat utan för välfärdssystemen, att ungdomsarbetslösheten är högre än någonsin, att det mesta av skattesänkningarna har gått till höginkomsttagarna är en fråga om politik och det är på det som regeringen skall bedömas.

    Jag talar inte generellt om låga löner (självklart finns det jobb med lägre löner) utan om lönekonkurrens där arbetslösa tvingas av omständigheterna (låga ersättningar från a-kassan) tvingas att ta jobb med löner som ligger under avtalen.

    Dvs. konkurrera med de som har arbete vilket leder i sin tur till att de som har jobb till rimliga löner (dvs. avtalsenliga löner) finner sig utkonkurrerade av arbetslösa som tvingats sänka sina krav under deras lönevillkor.

    SvaraRadera
  31. Nej, jag har inte två måttstockar.
    Ingen människa är perfekt, inte ens politiker på högsta nivån.

    Däremot är de upprepade historier som Mona Sahlin varit inblandade i mer än nog. Allt är tyvärr inte som du påstår långt tillbaka i tiden.

    Nog om det.

    Vad gäller arbetslösheten så är den extremt hög både bland unga och äldre. Förklaringen står att finna i att vi genomlidit en extrem ekonomisk global kollaps.

    Om vi tittar bakåt i bakspegeln till 2005/2006 när socialdemokraterna regerade så hittar vi identiska nivåer på arbetslösheten både bland ungdomar och äldre och det var under en brinnande högkojunktur ! Vad ska man skylla på i det fallet ?

    Att socialdemokraterna konsekvent varit emot jobbskatteavdraget som ger en arbetarfamilj med två heltidsarbetare 30000 - 40000 mer i plånboken varje år. Pengar som verkligen behövs för att ge dessa en lite större ekonomisk självstämdighet och möjlighet att leva drägligt på sina arbeten.

    Avtal skall givetvis följas vad gäller löner, däremot är det fel om en ung nyanställd ges samma lön som en som arbetat och har 20 års erfarenhet. Där behävs större skillnader.

    SvaraRadera
  32. Sådana skillnader finns redan idag, läs själv kollektivavtalen. Det finns väl knappast som önskar tillbaka till den tid vi hade 10-15 år långa lönestegar i avtalen (ex på statliga sidan; Posten osv) eller som Transport hade i sina avtal när jag började jobba som chaufför 1973 - det tog tror jag 8 år att bli fullbetald om man följde strikt avtalet.

    Det stora skattesänkningarna har lett till resultat att ca 30.000 jobb har försvunnit i offentlig sektor, att gapet mellan pensionärer och löntagare ökat kraftigt och att arbetslösa och sjuka har fått klart sämre villkor.

    Skattesänkningarna har också fått till konsekvens att om du ska ha ett acceptabelt skydd mot arbetslöshet eller sjukdom måste du teckna egna försäkringar som skall betalas med skattade pengar. Alltså skattesänkningarna har inneburit en privatisering av välfärden.

    Vad det gäller synen på Sahlins försyndelser och vad jag menar den sittande regeringens av ideologi styrda försyndelser har du två måttstockar.

    Rimligt måhända för man nästan förväntar sig att högerpolitiker fifflar med skatten, skippar TV-licensen har svarta barnflickor och kanske t.o.m. anser det vara okey att köpa sex på en "fri" marknad.

    Det är också det som är skillnaden - en (S)-politiker som skulle ge fasen i TV-licensen vore död politisk, en (S)-politiker som hade svart arbetskraft utfrusen för gott och en (S)-politiker som ertappades med sexköp helkörd.

    Illa skött privatekonomi är inte förtjänstfullt men mest tragiskt. Enskilda tavlor, övertramp och misstag är en sak. Klandervärt ja, ibland oursäktligt, men det är inte samma sak som när det tecknar en politisk linje, ett handlingssätt och det ger ett betyg åt en statsministers fingerfärdighet när han lyckas utnämna fyra ministrar som måste avgå, fyra andra som ifrågasätts vad det gäller vandel och uppträdande, två politiska tjänstemän på toppnivå där den ena ertappas hångla på krogen samtidigt som hon har ansvaret för samhällets krisberedskap.

    Jonny det kläder inte dig att ha två måttstockar, det är knappast förtroendeingivande.

    SvaraRadera
  33. Upprepade historier, när en statsminister lyckas utnämna fyra ministrar som får avgå pga oegentligheter, fyra andra som ifrågasätts för deras handlingar, två höga politiska tjänstemän varav den ena hånglar full som ett vårdike samtidigt som hon har ansvaret för samhällets krisberedskap - då bildar det en politisk linje ett förhållningssätt som ställer frågor om statsministerns omdöme när det gäller utnämningar.

    Du har två måttstockar Jonny när du jämställer illa skött privatekonomi, enskilda övertramp eller dumheter med ovan beskrivna. Det klär dig inte och det förminskar din trovärdighet.

    Det finns redan idag skillnader mellan ny i yrket och längre erfarenhet. det är en myt att ny i jobbet ger samma lön som den som varit längre. Läs kollektivavtalen får du se. Men ingen vill tillbaka till de 10-15 års långa lönestegarna som fanns ex inom Posten eller att det tog 8 år att bli fullbetald yrkeschaufför.

    SvaraRadera
  34. De som arbetar betalar t.ex allmän löneskatt via arbetsgivaren, en indirekt statlig skatt som inte pensionärer betalar.
    Skatten har ingen koppling till något försäkringssystem, alltså betalar de som arbetar (trots jobbskatteavdraget) mer i skatt än pensionärer.

    En som har en bruttolön på 20000:- betalar via arbetsgivaren ca 1200:- i månaden i indirekt statlig skatt.

    Det finns stora grupper som trots att de betalar in mycket till systemet inte får en rimlig ersättning från dem, själv skulle jag i bästa fall få ca 40% i ersättning.
    Det finns en halv miljon som betalar till systemen men eftersom de inte tillhör en facklig A-kassa får de betydligt sämre ersättning.

    Nej jag har inte två måttstockar, det var bra att de som åkte ut ur alliansregeringen gjorde det.
    Av samma skäl vill jag aldrig se en statsminister med Mona Sahlin's betydligt större register av försyndelser.

    Mona Sahlin har skippat TV-licensen, Mona Sahlin har använt svart arbetskraft och mycket mer, hon verkar inte politiskt död ...

    Vad jag vet har ingen i alliansen köpt sex, har du något att komma med så gå till polisen !
    Jag vet däremot att en socialdemokratisk justitieminister gjorde detta och att en svensk statsminister (Olof Palme) visste om detta och försökte tysta ner det.

    Som du säger, att missköta sin privatekonomi är i sig inte så allvarligt, det tycker inte jag heller, däremot att missbruka arbetsgivarens förtroende vad gäller bruk av kontokort.

    Vad gäller hångel på krog, Mona Sahlin har efter ett par glas lämnat hemliga papper på en bar en gång.

    För att använda dina egna ord, det kläder dig inte att ha två måttstockar, det är inte förtroendegivande.

    SvaraRadera
  35. Bordellskandalen på 70-talet blev ju faktiskt (och helt rätt Geijers ändalykt) vad det gäller Palmes ev försök till mörkläggning är väl inte helt klarlagt. Men att det skedde är allt annat än smickrande för svensk historia.

    Jag vet inte var du har fått uppgifter om att Sahlin skall ha haft svart arbetskraft och annat som du återkommer till. Missbruk av arbetsgivarens kontokort blir missbruk först när det inte regleras. Så var det i varje fall på LO när jag jobbade där.

    Låt oss lämna detta därhän, Sahlin är inte hela en ev röd-grön regering och är bara en av tre partiledare som skall forma den. Och politiken måste vara det avgörande och här ser vi hur klyftorna har ökat, pensionärerna betalar högre skatt (pension är uppskjuten lön), fler är arbetslösa idag än bara för ett år sedan, 30.000 jobb har försvunnet i offentlig sektor osv. De enda siffrorna som går åt "rätt håll" är skatten som de allra rikaste betalar samt att höginkomsttagarna har gynnats på de fattigaste bekostnad.

    Jag håller med dig att det är orimligt med en a-kassa som i ditt fall endast ger 40 % av din inkomst. Det är ju resultat av att regeringen Reinfeldt inte höjde taket och gjorde andra försämringar i a-kassan - förra regeringen (S) hade ett färdigt förslag som skulle gett dig väsentligt högre. Vad jag förstår så har du en inkomst på ca 40.000 kr i månaden och skulle alltså tjänat på ett höjt inkomsttak till 32.000 som (S) hade tänkt sig. Tacka Reinfeldt för dina 40 % skyll inte (S) för det.

    SvaraRadera
  36. Jo det är nog rätt klarlagt vad gäller Palmes mörkläggning. Detta är ju gammal historia nu.

    Vad gäller reglering av kortkostnaderna så gjordes det sent omsider och kan knappast antas ha gjorts på ett korrekt sätt. Svart arbetskraft, ej betala TV-licens, köra med asvregistrerad bil, ej vara med i fack och så mycket annat tillhör historien och är inga påhittade saker, var för sig inget anmärkningsvärt kanske men som helhet tillsammans med hur eget aktiebolag tvingades till likvidation, hur resa vid "timeout" hanterades , hur dotter fick praktikplats i USA etc , det är helt enkelt för mycket tycker jag.
    Synd att inte Wallström eller någon annan tog jobbet istället som partiledare.

    När det gäller A-kassa tillhör jag som småföretagare de som trots att vi betalar till systemet (via arbetsgivaravgiften) de livegna som inte gärna ska försöka få ut något ifall jag blir arbetslös... det ställer till problem, förr i tiden var det omöjligt, numera är det möjligt om man lägger ner sitt lilla bolag ...

    För mig vore det enda rimliga att hantera detta system som alla andra socialförsäkringar och göra det generellt för alla och avskaffa speciella A-kassor och deras avgifter.

    Jag förstår inte varför just arbetslöshetsförsäkringen skall specialbehandlas.

    I nuläget tycker jag det är viktigare att till exempel avskaffa värnskatten (som skulle vara tillfällig) för att minska marginalskatterna och att sänka lönen för pensionärer samt att ytterligare sänka skatten för arbete. Detta är viktigare än att höja taket för ersättning i systemen. Den höjningen kan komma senare när det finns utrymme för det.

    SvaraRadera
  37. Angående t.ex svart arbetskraft, TV-licens och Mauritusresan (skattebetalare betalade för assistent med flera)
    http://www.expressen.se/1.511241

    Nepotism 2006 ?
    http://www.expressen.se/1.403729


    En bra sammantällning
    http://elak-javel.farbrortorsten.com/?p=1782

    Det är bara för mycket.

    SvaraRadera
  38. Jonny, jag vill inte blanda mig i, den för mig oetiska, debatten om vem som gjort vad och var. Det jag önskar är bara en enkel förklaring, på frågan om varför jag som pensionär ska betala en högre skatt på mina sparade lönepengar som nu betalas ut? Varför ska jag få ut dem i mindre "portioner"?

    När det gäller dina personliga möjligheter till arbetslöshetsersättning, är det en ren spegelbild av dina anställningsavtal. Du skriver att du är "småföretagare" och din ersättning är en effekt av vad ditt företag har satsat på DIG. Har företaget köpt en arbetslöshetsförsäkring för dig? Om inte, finns det ingen som kan betala vad du önskar. Har du själv satsa några pengar i personförsäkringar? Har du rådgjort med någon sakkunnig i försäkringsärenden för dig och företaget? Eller tillhör du kategorin "det händer inte mig"?

    När det gäller utveckling av skattefrågorna, blir du nog tvungen att vända till herr Borg.

    SvaraRadera
  39. Hej Morfar,
    Som pensionär slipper du betala allmän löneavgift, det är en 6% skatt på bruttolönen som tas in via arbetsgivaren, det är en ren statlig skatt som inte har med något av våra försäkringssystem att göra. Med en inkomst på 20000 betalar man in 1200:- i månaden, med en inkomst som t.ex Mona (150000) betalar hon in ca 9000:- i månaden.


    De som arbetar betalar denna, inte en pensionär så jag kan glädja dig med att en arbetare trots allt betalar mer i skatt än dig, trots jobbskatteavdraget.

    Trots detta hoppas jag att både arbetare och pensionärer ska få minskade skatter i framtiden eftersom båda grupperna behöver få en rimligare levnadsnivå.

    De som jobbar i inrikes/utrikes sjöfart har egna skattetabeller att gå för, vet inte om pensionerade sjömän har det med ?

    Som anställd i mitt eget lilla bolag betalar jag via arbetsgivaravgiften precis som alla andra en avgift till arbetslöshetsförsäkringen. Det är dessa avgifter som finanserar ersättning vid arbetslöshet, de relativt små avgifter som man betalar in till en A-kassa går i huvudsak till A-kassan's egna lokala administration.

    Jag har inget val annat än att betala, förr i tiden tvingad att betala utan någon som helst chans till ersättning vid arbetslöshet, numera ett tunt strå under förutsättning att jag avvecklar bolaget...

    SvaraRadera
  40. Att a-kassan ser ut som den gör idag kan du till huvudsak tacka den sittande regeringen. Jag kan hålla med dig om att fåmansföretagare missgynnas men det gäller även och än mer sjukförsäkringen där du som företagare påtvingats av den sittande regeringen en orimlig karens.

    Att a-kassan skulle varit väsentligt bättre än i dag med en socialdemokratisk regering 2006 är utan tvivel. Att 500.000 står utanför nu är helt Reinfeldts ansvar. Att arbetslösheten är högre 2010 än krisåren 2009 är Reinfeldts ansvar, att pensionärerna har högre skatt än löntagare är Reinfeldts ansvar, att klyftorna har ökat väsentligt sedan 2006 är också Reinfeldts ansvar, att 30.000 jobb har försvunnit i offentlig sektor är likaså Reinfeldts ansvar.

    Varför diskuterar du inte detta Jonny istället för att komma med den sedvanliga skvallret, tissel-tasslet och obekräftade rykten.

    SvaraRadera
  41. Jonny, varför ska jag betala en avgift två gånger? Den allmänna löneavgiften har jag redan betalat, när pensionspengarna sparades ihop under min tid som arbetande. Däremot klagar vi pensionärer på de extra procent vi får betala månadsvis.

    Vad beträffar mängden skatt som en arbetande eller en pensionär direkt betalar, så ska den vara lika i procent.

    Vadd beträffar dina åsikter om avgifter och kostnader för den lokala a-kassans administration, så har jag inte kunskap att uttala mig. Jag kan dock berätta att jag hade en personlig tilläggsförsäkring betald av min arbetsgivare, när jag var chef för ett mindre dataföretag.

    Lär du dig att hantera risk och försäkring korrekt, så kan du på förmiddagen sparka dig själv som chef. Efteråt anställer du, som ägare, en ny VD och kvitterar ut arbetslöshetsförsäkringen. Företaget kan sedan blomstra och du tar hand om vinsten.

    SvaraRadera
  42. Morfar Lasse -

    Nej - Du har inte betalat den allmänna löneavgiften (på 6%) på de pengar som avsatts till din uppskjutna lön (även kallad pension).
    Det är det som är hela grejen. De pengar som stoppas in till pensionen beskattas inte med allmän löneavgift, varken när de sätts in eller när de tas ut. Arbetarens lön straffbeskattas, inte pensionärens.

    Vad gäller regler för att få A-kassa så är det snårigare. Förr var det omöjligt, nu ska man nog även lämna bolagets styrelse ... dvs det enda enkla alternativet är nog
    att lägga ner / sälja sitt bolag. Att anställa en VD till ett bolag som drar in 0 :- verkar dödsdömt, speciellt med tanke på att bolagets enda inkomstkälla var
    den ende anställde (jag) som sålde mina tjänster ...

    Ingemar -
    A-kassan har alltid varit ett skämt för min grupp, så även sjukförsäkringen, alliansens karensdagar har givetvis inte gjort saken bättre.
    A-kassan/sjukersättning skulle vara bättre för högavlönade med en S-regering det är korrekt.
    Nu är det ju det där med gungor och karuseller och helhetsbild, det är ju inte bara högavlönades ersättningar vid arbetslöshet/sjukdom som är intressant.

    T.ex har alliansen har förenklat det för små bolag genom att ta bort revisorskravet, det tjänar ett litet bolag i ett penndrag ca 20000:- / år på i onödiga avgifter som försvunnit.

    Att 500000 står utanför borde lösas genom att ta bort A-kassor och deras separata avgifter.
    Har det försvunnit 30000 jobb inom statlig förvaltning ?
    Jobb inom kommuner och landsting bestäms av deras respektive politiska ledningar vad jag vet. Skatter likaså.

    Arbetslösheten nu är illa och lika illa som den var 2005 under brinnande högkonjunktur med en S-regering vid makten.
    Frågan är vem som lyckats sämst ? Alliansen efter en global ekonomisk kollaps eller S-regimen under högkonjunktur ?

    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/


    Jag diskuterar gärna dessa frågor, men vad menar du med skvaller ? Vad menar du med tissel tassel och obekräftade rykten ?
    Använd inte två måttstockar som sagt.

    SvaraRadera
  43. Det sista först Jonny; de källor du använder är inte de mest trovärdiga och eftersom vissa uppgifter inte går att verifiera kan vi lämna det åt sidan, eller hur. det blir bara uppgift mot annan uppgift. det är politiken som är intressant.

    Det har försvunnit 30.000 jobb inom välfärdssektorn enligt kommuner och landstingen själva. Arbetslösheten är väsentligt högre idag än den var 2006 även om den var på tok för hög. Men orsaken till det ligger i prioriteringen av inflationsbekämpning istället för sysselsättning. Jag vill t.o.m. påstå så länge man håller fast vid den prioriteringen kan politikerna inte lösa arbetslösheten.

    Jag är egenföretagare och är medlem i Unionen och min a-kassa är uppenbart bättre än din. Varför vet jag inte.

    De som tjänar över 18.000 kan knappast räknas som högavlönade generellt sätt. Spannet 18.000 - 32.000 där ligger större delen av löntagarna och alla över 18.000 får mindre än 80 % med dagens a-kassa. du kan ju inte bara se till egenföretagarnas situation. Och handen på hjärtat nog ser vi till att försäkra oss eller hur?

    SvaraRadera
  44. Jonny, bra du driver inte ett småföretag, utan det man på min tid kallade ett enmansbolag. Dessutom säger du att det ger 0 SEK i avkastning, vilket för mig betyder innehållslöst.

    SvaraRadera
  45. Jag har som sagt inte två måttstockar och jag ägnar mig inte åt historierevision. Nog om det.

    De jobb som försvunnit inom kommuner och landsting får väl de som styr respektive kommun/landsting redogöra för. Om man tittar på de totala beräknade skatteintäkter som de beräknas få så skiljer det tydligen bara ca 0.8% mellan en rödgrön regering (som ger lite extra) och en alliansregering.

    De som talar om systemskifte och nedmontering av välfärden far med osanning enligt mig.

    Arbetslösheten är som sagt nästan identisk med den vi hade 2005 under en högkonjunktur vilket är skrämmande. Det verkar som om den nivå på arbetslösheten som vi har i goda tider har åkt upp rejält de senaste decennierna.
    En gång i tiden var det 2-3% som gällde under högkonjunktur.
    Att det idag under den globala härdsmältan är illa är beklagligt men förklarligt.
    Våra politiker måste definitivt tänka om ifall de vill få bukt med arbetslösheten i framtiden.

    Jag är som sagt egen i ett litet AB, tror inte jag skulle vara välkommen i Unionen, däremot finns det A-kassor för småföretagare som t.ex SmåA men även AEA. Nej, mitt skydd är inte värt mycket trots allt jag betalar.

    Att jag skulle behöva ta en extra privat försäkring är förvisso sant men samtidigt ett bevis på hur sjukt systemet är. Jag betalar redan idag mångdubbelt mer via arbetsgivaravgiften till ett system som ger så lite ifall jag skulle behöva det. Att då rekommendationen är att betala ännu mer för ytterligare försäkringar, ja det är rent omoraliskt av staten att kräva.
    Varken de rödgröna eller alliansen för en vettig politik för småföretagare.
    Jag har aldrig varit arbetslös, det har jag inte råd med ...

    Jag ser gärna en höjning av taket, ska det vara meningsfullt skall taket bort helt, bra av socialdemokraterna att vilja ändra det lite men som sagt, det finns viktigare saker skattemässigt att göra först tycker jag.

    Till det hör att sänka skatterna för pensionärer, ta bort värnskatten, fortsatta sänkningar av skatt på arbete, gärna ett rejält höjt grundavdrag för att hjälpa de med riktigt låga löner etc.

    Morfar -
    Jag driver ett AB , företaget säljer mina tjänster som konsult. Avkastning är som sagt ointressant.

    Är du glad nu när du förstår att du har lägre skatt än arbetare, eller är du med på att vi ska avskaffa den straffskatt som arbetare har ?

    SvaraRadera
  46. Jonny, AB betyder bara att företaget har ett grundkapital insatt. Ger det ingen avkastning, finns det ingen förräntning på kapitalet. Det betyder att företagets värde sjunker med valutakursen. En enkel följdfråga är: Sätter du in pengar på banken utan ränta?

    Vad gäller skattefrågan, ber jag att få återkomma när jag har lite mer än PRO´s siffror att prata om.

    Vad gäller arbeten som försvunnit inom landsting och kommun, så betalas de till stor av bidrag från finansministern. De bidragen har hårdbantats i drygt tre år, vilket gett dessa effekter.

    Vad är det då som händer i Alliansens Sverige och deras skattesänkningar? För att verkligen ha glädje av skattepolitiken, ska du tjäna minst 40 000 SEK exkl. avgifter. Det är där ovanför pengarna växer rejält. En liten notis kan du finna i tidskriften Metallarbetaren, där jag funnit följande klipp.

    "Den rikaste tiondelen av Sveriges befolkning har fått skattesänkningar motsvarande driften av drygt 22 Kalmar kommun.... Nog hade de pengarna gjort större nytta om de satsats på utveckling, trygghet och solidaritet."

    SvaraRadera
  47. Morfar -
    AB är för mig en formalitet, en organisationsform gentemot mina arbetsgivare som hyr mina konsulttjänster. Avsikten med företaget är att sälja mina tjänster och ge mig lön. Jag är min egen arbetsgivare.

    Vad jag vet har man gett extrapengar de senaste åren till kommuner/landsting. Det är väl först nu vi pratar "hårdbantning" när det skiljer hela 0.8% mellan vad de rödgröna vill ge och alliansen för nästkommande år. 0.8% ...

    För att ha glädje av skattepolitiken räcker det att ha en normal inkomst av heltidsarbete.
    En arbetarfamilj med två heltidsarbetande får som sagt 30000 - 40000 mer per år i plånboken från och med 2010. Hur kan någon se ner på det tillskottet i plånboken ???

    Maximalt av jobbskatteavdraget får man vid en inkomst strax över 27000:- .

    Nu vill de rödgröna satsa hundratalet miljarder på höghastighetståg, förut var det JAS plan och stridsvagnar (alliansen) och tunnelborrande i Halland... jag betackar mig för den sortens satsning på välfärd...

    SvaraRadera
  48. Jonny och Ingemar, det tog lite tid, men jag var inte ordentligt påläst. Det gällde några förändringar i skattefrågorna, men nu vågar jag skriva.

    Jag har förstått er bådas arbetssituation klart och min enda kommentar är, att Jonny behöver nog förvalta firmans kapital lite noggrannare.

    När det gäller skatter och skillnaden för en arbetande eller pensionär, så får en pensionär 0,5-2 % högre beskattning av samma bruttoinkomst. D.v.s. en person som brutto får ut 20000 SEK som pension betalar 1250 i direkt skatt, än om det var lön.

    Den allmänna löneavgiften är en generell skatt för arbetsgivare och egenföretagare. Den var 7,49 % av utbetald lön 2009 och är till för att täcka kostnaderna mot socialförsäkringen.

    Den så hårt debatterade "värnskatten", är en extra skatt som berör personer med mer är 500.000 SEK i årsinkomst. Det är en extra pålaga på beloppet över de initiala 500.000 SEK. Skatten är generell och på 5%.

    Jobbskatteavdraget är inget avdrag, utan en skattereduktion, som varje löntagande eller egenföretagade skattebetalare har rätt till. Det sker i form av ett automatiskt framräknat reduktion av inkomsten som ska beskattas. Beräkningen utförs av Skatteverket. Beroende på din beräkningsgrund blir resultatet olika. Räknar du i procent blir det störst hos höginkomsttagarna. Är din grund i kronor, stiger antalet med inkomsten. Här finns ett par små hundar begravna, eftersom det med ökad inkomst kan erhållas flera reduktioner. Ett steg regeringen har tagit för "att lindra smärtan" och effekten av värnskatten. En sak är dock helt klarlagt, är att jobbskatteavdragen i dag minskar statens inkomster med c:a 75 miljarder SEK-

    SvaraRadera
  49. 1. Nej, min firmas kapital har inga krav på att ge "ränta". Som jag skrev är bolaget endast till för att anställa mig gentemot mina kunder.

    2. Allmän löneavgift - nej, denna har inget med socialförsäkringarna att göra, den bara drivs in som en del av arbetsgivaravgifterna.
    Den är i år 6.03% och tas ut på bruttolönen.
    Staten tar denna väg in ca 100 miljarder av arbetande befolkningen.

    Pensionärer slipper betala denna på sin uppskjutna lön.

    En arbetstagare med 20000 i månadslön betalar alltså ca 1200:- i månaden i denna indirekta statliga skatt.

    3. Vad gäller jobbskatteavdraget så uppnås max (ca 1750:-) vid en inkomst strax över 27500:- i månadslön.

    Här är en bra beskrivning :

    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skatterna-forklaras/Jobbskatteavdraget/?awc=

    SvaraRadera
  50. Det räcker med Morfar Lasse säger för att avsluta denna debatt. Tack för den.

    SvaraRadera
  51. "Själva ordet arbetsgivaravgifter kan ibland leda tanken fel som om det är arbetsgivarna som står för kostnaden. Så är det inte. Arbetsgivarna betalar visserligen in avgifterna till staten, men det är egentligen löntagarnas pengar som vi har avstått i löneförhandlingar."

    Citat Wanja Lundby-Wedin

    http://www.lo.se/home/lo/wanjas.nsf/unid/107B941300D38834C1256F71002B089F?OpenDocument

    SvaraRadera