torsdag 30 september 2010

Spela inte Svarte Petter med demokratin

Sitter regeringen och oppositionen och spelar Svarte Petter med demokratin? Svarte Petter är naturligtvis SD som ingen vill få på handen. Men innebär det att demokratin skall upphöra? Dvs. att oppositionen skall upphöra att lägga egna förslag och bli röstboskap i Reinfeldts systemskifte, m.a.o. nedrivandet folkhemmets sista rester och välfärdsstaten skall genomföras med stöd, indirekt eller direkt, från den röd-gröna oppositionen.

image 

(Foto Ulf Höijer, Aftonbladet)

Om så är fallet kan vi ju införa ett system med Kung Fredrik I som i sin allsmäktighet av Guds nåde styr det arma kungariket.

Så, söker Fredrik Reinfeldt fri lejd och oinskränkt makt de närmaste fyra åren? Tror Reinfeldt att han kan med Sverigedemokraterna som hot likt en Svarte Petter få oppositionen att acceptera minoritetsregeringens postulat och inskränkta maktpolitik.

Än mer, inbillar sig Reinfeldt att demokratin skall sättas helt ur spel p.g.a. ett populistiskt och halvfascistiskt SD kommer ta alla chanser att hänga på vad de tror är en poänggivande politik. Det borde inte vara så, men det kan bli det om inte de röd-gröna synar Svarte Petterbluffen och istället bedriver en skoningslös oppositionspolitik de närmaste fyra åren.

Vi har fått de senaste dagarna uppleva ett ynkligt spel, den första given i en fyra år lång Svarte Petteromgång, som kommer att fortsätta under hela mandatperioden vilket är att inte förvåna sig över. Reinfeldt vill permanenta sin och moderaternas maktställning och har inget emot om det sker med hjälp av SD:s existens.

Reinfeldt kommer i varje fråga att peka med fingret mot oppositionen och säga lägger ni era förslag blir det med hjälp av SD för de kommer att ta alla chanser att utöva utpressning mot oss i alliansen.

Den första given blir nu om budgeten där det inte ens är säkert att oppositionen lägger en skuggbudget. Om så sker är det första gången i modern historia som riksdagens opposition inte har något eget förslag – m.a.o. walkover för högerregeringen som därmed vars kort inte kommer att synas. Första given vunnen!

Den andra given kommer att handla om tillsättandet av talman där nu ledarsidorna i borgerlig press gråter krokodiltårar över den eventuella risken att oppositionen har självklara krav och synpunkter på talmanspostens utnämning. Anslut er till högerns förslag är givens bud och den sittande regeringen slipper Svarte Petter – andra given vunnen.

Att Sverige i många stycken har en misslyckad integrationspolitik är närmast slagit i sten. Vad annars kan väntas när byråkrateliten på diverse verk får råda med sina mer eller mindre ”humanitära” pekpinnar och regler. Först lär dig språket, sedan arbete vilket innebär inlåsning på flyktingförläggning istället för jobb och praktisk i verkligheten språkutbildning.

Alla vet detta och här har SD fått i praktiken byråkratin och den övre medelklassens välsignelse därigenom för sin främlingsfientliga politik. Nu vill Reinfeldt göra upp med delar av oppositionen om detta – dvs. giv tre i det pågående Svarte Petterspelet. Den som erkänner att integrationspolitiken inte varit lyckosam sitter då med Svarte Petter eller om man följer det folkpartistiska förslaget om speciell lågavlönad, rättighetsbefriad arbetsmarknad som i anden har tagits över från och fått välsignelse från fascisterna och rasisterna i SD. Se giv tre vunnen.

Har vi nu begåvas med en opposition som inte vågar vara opposition under fyra år. Ska vi dras med en minoritetsregering som så till den milda grad skrämt, förlåt uttrycket, skiten ur samma opposition att de lämnar walkover.

Vinnare ett blir det då – Reinfeldts högerregeringen slutför ”systemskiftet” dvs. river slutgiltigt välfärdsstaten och två SD som stormar fram nästa val tack vare att alla var så skiträdda för deras blotta existens. Än en gång har då medelklassens konflikträdsla skördat nya lagrar. Arma Sverige!

Text: Ingemar E. L. Göransson

4 kommentarer:

  1. Du har rätt

    Det är Fredrik som har valt att sitta kvar med en minoritetsregering. Då får han väl fixa det då. Men inte ska oppositionen lägga ner. Det är ju regeringschefens ansvar att finna majoriteter

    SvaraRadera
  2. Utan det "smarta draget" att cementera det rödgröna samarbetet för all framtid, oavsett vad som händer i valet, hade mp kunnat byta block och räddat Fredrik från SD-beroende, utan att skada sin trovärdighet alltför mycket.

    Visst är det sant att man kan ställa samma krav på de borgerliga småpartierna, att något av dem borde stödja en s-regering. Men alltså:

    Med Alliansen + mp som majoritet hade s + v varit OPPOSITIONEN

    Med "mitten" (s + mp + c + fp) som majortet hade hade m varit OPPOSITIONEN (från höger, vartill v kunna axla rollen som oppositionen från vänster.)

    Förbannade blockpolitik!

    Om de rödgröna sluter sig samman och vägrar samarbeta med Alliansen, för att i stället ägna sig åt opposition, får SD ett guldläge som enda "samarbetsvilliga" parti.

    Om de rödgröna i stället bestämmer sig för att göra upp med Alliansen i samlad tropp, får SD ett silverläge som enda oppositionsparti.

    Hade det inte varit bättre om Mona och Fredrik hade träffats och sagt: "Vi är överens om mycket, mer än vi vill erkänna inför väljarna, men som största partier inom respektive block har jag huvudansvaret för oppositionen om du blir statsminster, och du har huvudansvaret för oppositionenom jag blir statsminister. Då är vi alltså överens om att ett eventuellt blocköverskridande samarbete ska ske mellan det största partiet inom det ena blocket och ett eller flera mindre partier inom det andra blocket?"

    För att fungera väl kräver parlamentarismen att regeringen har en stabil majoritet bakom sig, och att oppositionen har en STOR minoritet bakom sig.

    Lars Flemström

    SvaraRadera
  3. Håller med
    förbannade blockpolitik

    det är ett hot mot demokratin. folk röstar inte längre efter övertygelse utan efter taktik

    Våra beslut i partierna som fattas på kongresser etc överspelas snabbt i kompromisser högre upp. Inom socialdemokratin så tilläts vi inte ens att rösta fram det enda raka inom skolpolitiken. Nämligen kommunalt veto mot etablering av fristående skolor och vinstförbud. Istället kom en fånig kompromiss för att rädda rödgröna samarbetet.

    Jag kräks över blockpolitiken. Bättre att göra som så gott som alla andra länder. Gå fram med alla partier var och en för sig och när valresultatet står klart så beslutar man om ev koalition.

    Vem hittade på detta elände först. Maud Olofsson. jaja

    Sen följde Mona Sahlin efter, inte heller så bra.

    SvaraRadera
  4. Som tur var så lanserar oppositionen en talmanskandidat. Vi kommer att ha en opposition i riksdagen som inte lägger sig platt.....

    Det är nu upp till Reinfeldt att avgöra om hans gäng eller sd bestämmer talman.
    Han har makten att avgöra ...

    SvaraRadera