onsdag 5 januari 2011

Censur på S-bloggar?

Under Stalins epok så var kontrollen av kulturen minutiös. Den var stenhård och allt som kunde betraktas som ifrågasättande, subversivt eller inte i linje med de senaste påbuden från politbyrån som ett hot mot staten.

image

Inom arbetarrörelsen finns ett uttryck ”lågt i tak och nära till dörren”. Med det menas den tendens att den som är för självständig, för kreativ eller för ifrågasättande ofta fryses ut eller kastas ut i kylan. Många har fått uppleva detta, ofta helt oförskylt men inte desto mer oacceptabelt.

I dag fick jag reda på att en av Sveriges mest lästa bloggar och tillika socialdemokrat Rosemari Södergren och hennes prisade ”Kulturbloggen” uppenbarligen har stängts av från det socialdemokratiska nätverket S-bloggar. Orsaken skall vara enligt vad Södergren uppger på facebook att hon bloggar för mycket så det skall vara ”orättvist mot andra” och att hon inte bloggar ”partipolitiskt”.

Hur man ska tolka stolligheterna vete fasen. Kulturbloggen handlar ofta om kultur, självklart men kultur har alltid en politiskt grundstråk. När jag och Rosi intervjuade Nicky Wire från det brittiska rockbandet ”Manic Street Preachers” i Hultsfred 2007 så blev det ett samtal om musik och politik, hans uppväxt i skuggan av den stora kolgruvestrejken och Wires politiska värderingar.

På vilket sätt skulle det politiska samtalet på S-bloggar vara betjänta av likriktning och partipolitisk tystnad? S-bloggars positiva sida och styrka är dess bredd. Här finns allt från s.k. högersossar till vänstersossar, unga och gamla, ämnen allt från Enn Kokks roande synpunkter på lördagskrysset till närmast essäer i politiska ämnen.

En likriktning och en stalinistiskt influerad smakkontroll är obegriplig och oförenlig med socialdemokratins och reformismens grundsyn. Är det så att det sker en medveten utestängning av enskilda bloggare på S-bloggar på grund av ovan nämnda skäl så är det en skandal som skadar s-bloggar, socialdemokratin ända in i dess skäl.

Vet hut, tusenfalt hut och skäms S-bloggars ansvariga om detta stämmer. En trovärdig förklaring är det minsta man begära.

Text: Ingemar E. L. Göransson

15 kommentarer:

 1. Fast han som bossar för S-bloggar säger att jag pingar med fel adress, att det är därför det inte fungerar.
  Men jag pingar inte med fel adress.
  Jag har tidigare fått beskedet att jag inte bör pinga annat än rent partipolitiska inlägg. Det finns de som klagat.
  Så högt är det i tak inom S.
  Trist nog.
  Men han som bossar över S-bloggar säger att han inte stängt av mig, att det är jag som pingar på fel sätt. Fast jag vet att jag inte gör det.
  Jag har bett honom att då lägga in en annan rss för mig, det vill säga flödet till alla inlägg med kategorin politik. Men det kan han inte göra utan jag måste göra något tekniskt som jag inte begriper vad han sagt att jag ska göra.
  Jag ska lägga in mitt rss-flöde på en sida.
  Och jag förstår vad det betyder och han vill inte hjälpa till med det
  mvh
  Rosemari/Kulturbloggen

  SvaraRadera
 2. Jag har varit med och skrivit regler för S-info och tar ställning spärrningar.S-info debattforum är mer öppen än de flesta eftersom det inte sker någon förhandsgranskning utan man lägger själv in sina inlägg. Innehållet i bloggarna kan självklart även gälla kultur - en viktigt del i all kultur. Vi följer lagen om anslagstavlor på Internet som förbjuder sådant som är straffbart enligt brottsbalken och hävdar att debatt ska vara saklig.

  Jag har koll på alla utestängningar. Rosmari är inte utestängd. Detta med att pinga får webmaster klara ut. Maila honom webmaster@s-info.se

  SvaraRadera
 3. Felskrivning: Innehållet i bloggarna kan självfallet även gälla kultur - en viktig del i all POLITIK.

  SvaraRadera
 4. självklart Tack Tord för din rättelse!!

  SvaraRadera
 5. Hur gör man egentligen för att få upp sin blogg här på s-sidan?
  Jag har bloggat sedan hedenhös men aldrig lagt två strån i kors för att få läsare. Men det kanske borde ändras på?

  SvaraRadera
 6. Den som vill starta en blogg går in på nätverksportalen http://www.s-info.se/ och klickar http://www.s-info.se/sinfo_new_user.asp för att starta en blogg.

  SvaraRadera
 7. Jag hoppas du har rätt Tord att inte Kulturbloggen är utelåst från S-bloggar. Jag hoppas vid Gud att det är så.

  SvaraRadera
 8. Är det inte lite lamt att Kulturbloggen skulle blivit bannad för att den skriver för mycket kultur och för lite s-politik?
  Då är det häftigare med en riktig konspirationssteori.
  Häromdagen stormade K-bloggen mot Svenska Ishockeyförbundets vansinniga beslut att
  avstänga en hockeydomare som haft en muhammadkarikatyr på sin Facebook.
  Som illustration använda Kulturbloggen - muhammadkarikatyrer...
  Kan inte ha varit populärt hos partiledning och dess underorganisationer, som ju numera hämtar mycket kraft och röster bland muhammads vänner.
  Eller också är det bara nåt med it-tekniken...

  SvaraRadera
 9. Jag har kollat alla s.k. spärrningar de senaste åren. Rosemari finns inte bland dem och det finns absolut inga skäl. Tvärtom är det jätteviktigt att vi har med kulturen i bloggdebatten. Först här på Ingemars blogg har uppmärksammat hennes problem.Webmasterwebmaster@s-info.se
  bör kontaktas om problemet inte löses. Det måste handla om tekniska komplikationer - inget annat.

  SvaraRadera
 10. Det finns en annan typ av censur som används godtyckligt bl a här på S-bloggar. Exempelvis använder många förhandsgranskningen till att effektivt plocka bort alla kommentarer som inte håller med bloggaren. På så sätt stängs debatten och blir istället en envägskommunikation. Ett annat sätt är att ha komplicerade inloggningssystem på bloggen. Betänk då att många besöker tiotals (eller fler) bloggar dagligen och, av praktiska skäl, inte vill vara inloggade på varenda blogg man besöker.

  SvaraRadera
 11. En av poängerna med bloggar är att det är bloggarens personliga domän.
  Om någon vill systematiskt lyfta bort inlägg som inte passar är det alldeles utmärkt. Det är inte konstigare än att alla dårar inte får komma fram i Ring P1, eller att insändarredaktörerna och debattredaktörerna på tidningar sovrar i sitt material.
  Däremot bör den gemensamma policyn för nätverket s-bloggar vara generöst. Att man inte får använda ord som "f-n" är fånigt. Ibland behövs det förstärkningsuttryck.
  Som sagt. Det är ingen mänsklig rättighet att få skriva vad man vill på vilken blogg som helst. Demokrati och yttrandefrihet innebär inte att jämt få yttra sig överallt. Däremot rätten att få göra det någonstans. Och den rätten har den teknologiska utveckligen utökat enormt.

  SvaraRadera
 12. Hoppas att det löser sig för Rosemari och kulturbloggen.

  Om hon nu inte gör som de som blivit trakasserade på s-bloggen med otaliga personliga påhopp från andra s-bloggare..... som inte blivit avstängda.

  dvs väljer att inte vara kvar där alls!

  SvaraRadera
 13. Nej, det finns inga små gröna män. Inte heller finns det nån kvalitetskontroll vare sig inom Netroots eller S-bloggar (TRO MIG!!!!). Rosmarie har fått nåt tekniktrassel, och det har hon haft förr. Men när det händer vid storhelger kan det ta ett tag att fixa det.
  Personligen tycker jag anonyma kommentatorer är mänsklighetens avskräde och avträde och undviker att publicera sånt.
  Demokrati KRÄVER att man står för vad man skriver.

  SvaraRadera
 14. Calle, håller helt med dig, jag sorterar bort de som inte skriver sitt namn eller där jag inte kan se ngn mailadress. Periodvis har jag förhandsgranskning, ex när ngn anonym nyliberal förpestade kommentarerna med långa, långa inlägg upp till 20-30 st per blogg.
  Stig-Björn har helt rätt i sitt inlägg - det är ingen självklar rätt att få skriva på varje existerande blogg men det måste vara mycket öppnare på portaler som s-bloggar.
  Jag hoppas vi Gud att Calle har rätt i sin slutsats och att det är bara teknikstrul som har förföljt Rosi.

  SvaraRadera