onsdag 8 februari 2012

Reinfeldt, rör inte pension!

En mycket säregen debatt byggd på antingen felaktiga utgångspunkter eller missvisande tolkningar av fakta har brutit ut de senaste dagarna.

sjuk2_278x380

(Min mormor och min mor, idag båda borta.)

Fredrik Reinfeldt menade i går att svenskarna måste jobba fram till 75 år för att få en hyfsad pension. Enligt uppgifter från SCB så är kvinnors medellivslängd drygt 83 år numera och mäns 79 år. Det innebär att vi skulle jobba i princip fram till den dag vi stupar. Men nu är vi inte heller friska och krya eller i vart fall så pigga att vi kan jobba så länge som Reinfeldt drömmer om, i vart fall många av oss.

En vanlig LO-medlem går i snitt i pension kring 60 år om han eller hon har tur och inte slitet ut kroppen tidigare. En tjänsteman som mest sliter byxbaken eller som Reinfeldt sliter munläder kan naturligtvis jobba längre. I Reinfeldts fall kan han säkert prata skit ända fram till kistlocket slår igen!

Men om vi skall vara allvarliga. Problemet är att vanliga knegare är förbrukade långt, långt innan Reinfeldts pensionsdag inträder. Arbetsmiljön, ensidiga arbetsuppgifter, tunga lyft, ohälsosamma miljöer och inte minst stress är några av de orsaker som kvarstår och har blivit sämre under senare år. Men också frånvaro av delaktighet, hierarkiska arbetsorganisationer, maktlöshet och otrygghet påverkar förslitningen av många löntagare. Till detta kommer alltför låga löner för många som har att kämpa med sin ekonomi hela livet.

Ett annat skäl varför försenad pensionsålder är en ogenomtänkt tanke är den höga arbetslösheten. Det är ologiskt att fortsätta att ha ett arbetsliv där vi har en jämviktsarbetslöshet som gör var fjärde ungdom arbetslös och mellan 7-10 av arbetskraften permanent arbetslös oavsett konjunktur.

Det vore naturligt att se till att de hundratusentals arbetslösa hade ett jobb att gå till istället för att tvinga människor som gjort en formidabel insats i samhällsbygget att bli blåsta på sin välförtjänta pension och vila innan det oundvikliga slutet.

Reinfeldt och andra som fortsätter att föda myten om välfärdens sammanbrott om pensionärerna inte stannar i arbetslivet samtidigt som vi har en massarbetslöshet är inte trovärdigt – det luktar bondfångeri, den ultimata blåsningen.

Ett annat skäl för varför Reinfeldt har fel är den enorma ökningen av produktivitet i arbetslivet. Ett exempel, på pappersbruket i Skärblacka producerar idag dubbelt så mycket med hälften av den arbetarstam man hade för 10 år sedan. Produktivitetsökningen har inte tagits ut i ökade löner till närmelsevis utan hamnat på aktieägarnas bankkonton. Alltså med en bättre fördelningspolitik skulle kraftigt påverka hanteringen av den stigande ålderspyramiden.

Den ökade produktiviteten, massarbetslösheten och orättvisa fördelningen avslöjar Reinfeldts bondfångeri och det blir knappast mer trovärdighet när vi ser de privilegier som hans nomenklatur på maktens nivå har gett sig själva.

Reinfeldt brukar inte prata i onödan om han inte kan vinna på det, men den här gången har klassföraktets trut glappat en gång för mycket.

Ett stilla förslag – om du inte har något vettigt att säga – håll käften Fredrik!

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

10 kommentarer:

 1. Hörde J Palme, professor och son till O Palme, som sa att han till stora delar höll med F Reinfeldt. Dagens system håller inte.
  Ref. Studio Ett P1

  SvaraRadera
 2. Trams, Ingemar. Ta pension.

  SvaraRadera
 3. Du har uppenbarligen inte förstått att detta inte gäller dig utan detta gäller de kommande generationer som föds nu och förväntas få en genomsnittlig livslängd på ca 100 år.

  SvaraRadera
 4. De Anonyma borde istället besvara argumenten jag visat på i min text - istället för att avfärda med trams etc.

  SvaraRadera
 5. Rheinfeldt lider av storhetsvansinne alternativt avsaknad av verklighetsförankring!
  Piskan ska fram igen och denna gång vina över de blivande pensionärernas "ryggar". Hot om lägre pension är bara medlet för att nå målet, när villkoren för en ny grupp dikteras, som ska känna sig utanför om knopp, kropp och själ inte orkar. De som kan, vill och önskar kanske inte ska hindras om önskemål/behov finns, men vi måste, solidariskt ha den höga arbetslösheten i tankarna. Vi behöver fler svenskar - uppmuntra/stimulera barnafödandet med bra förmåner till ekonomisk kompensation vid ledighet för detta och se över lagstiftningen som möjliggör föräldraledighet från arbete för båda könen och där inkomstförlust/inkomstskillnader inte ska vara avgörande. Detta frigör arbete, ökar populationen och minskar arbetslösheten. Ekvationen med få arbetstillfällen, hög ungdoms-/ arbetslöshet, arbeta efter pensionsåldern, lågt barnafödande går inte ihop!
  Men piskan den ska fortsätta att vina och vilken grupp står på tur härnäst?
  /Monica.S

  SvaraRadera
 6. Hur kan man över huvudet taget tänka tanken på att människor helt plötsligt skall arbeta till de blir 75 år gamla när det går så många arbetslösa ungdomar i vårt land.

  Är det meningen att folk mellan 65 och 75 skall ta deras möjlighet till att få ett jobb.

  Nej fy skäms på er politiker somtänker i dessa banor.

  Dessutom hur många av dessa äldre som jobbar kommer att hinna med att vara pensionärer. Förmodligen så kommer så många att dö innan de går i pension att staten kommer att tjäna mer pengar på det än att betala ut pengar till arbetslösa ungdomar. /Totte

  SvaraRadera
 7. Jag blir så trött på alla som med glädje missuppfattar allt som sägs och gör en höna av en fjäder.

  SvaraRadera
 8. Jag blir så trött på alla som med glädje försöker göra en fjäder av en höna.

  När Fredrik försäger sig och verkligen berättar vad han har planerat för svenska folket.
  Fast han glömde att berätta att pensionen för dem som inte orkar eller har råd att gå i pension vid 65 inte kommer att räcka till mer än potatissoppa.

  Ni fick ett jobbskatteavdrag och då måste ni väl förstå att pengarna inte räcker till någon pension när Carema och övriga moderata blodsugare smitit till jersey med våra skattepengar.

  Det nya arbetsgivarpartiet.

  SvaraRadera
 9. När man satte 65 år som pensionsålder var detta ganska nära medellivslängden hos våra invånare. Ett barn som föds i år i Sverige kommer enligt National Geografic med 50% chans bli mer än 100 år. I kombination med att människor studerar längre innebär det att flertalet kommer att jobba en tredjedel eller mindre av sina liv. Att det uppstår ekonomiska problem för vår välfärd av detta är inte myt som artikeln säger utan vår kommande verklighet.

  SvaraRadera
 10. Vad händer när arbetsgivaren inte vill ha en längre? Är själv 63 år och tvungen att ta pension pga en kraftig hörselnedsaättning gått på A-kassa ett år arbetsförmedlingen är inte intresserad tt hjälpa mig hitta ett jobb, arbetsgivare blir helst av med problemet genom uppsägning. Det finns inte längre några pengaresurser för att ha människor anställda för särskilda uppgifter. Kan jag nu gå på A-kassa fram till 75 istället för att ta ut pension?

  SvaraRadera