måndag 5 augusti 2013

Ett varningens ord

Aktuellt i Politiken (AiP), den socialdemokratiska partitidningen, skriver idag i en artikel att en majoritet av väljarna i Europa inte längre tror att (S)-partierna bryr sig om vanliga väljare. Underlaget till denna slutsats kommer från en undersökning som opinionsinstitutet YouGov gjort. De har frågat väljare i Sverige, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

YouGovs slutsats av undersökningen är att socialdemokratin kommit i otakt med sina egna väljare. En högst nedslående och oroväckande slutsats och än mer eftersom en majoritet också har uppfattningen att en socialdemokratiska regering i respektive länder inte kan lösa sociala problem.

Ett sätt att tolka resultat är också att det är konsekvensen av mer än tjugo år av new labour-politik där en övertro på marknaden skall lösa problemen varit rättesnöret för den politik (S)-partierna fört. Resultatet av YouGovs undersökning är också en stark varning till Labourpartierna i Europa att åter söka en kompassriktning där marknaden inte tillåts regera politiken utan att behoven av reformism som omdanar samhället i jämlik riktning.

mouffe_altChantal Mouffe

Ett gott råd är därför att lyssna på sina egna väljare och varför inte statsvetaren och kritikern Chantal Mouffe när hon säger att ” ett vänsterprojekt måste därför handla om att återupprätta välfärdsstaten för att få stöd av medelklassen. (…..) Medelklassen är inte för avregleringar om det finns alternativ till den nyliberala politiken och då kan också viktiga grupper av medelklassen ge det sitt stöd.”

Hennes uppfattning att ”demokrati och avregleringspolitiken inte kan leva sida vid sida. För demokratin skall återupplivas måste nyliberalismen bekämpas” är viktiga erfarenheter som YouGovs varningar pekar på. Men förmår exempelvis den svenska socialdemokratin att göra det uppbrottet? Man får alltid hoppas. Men då måste nog alla kritiker av de senaste tjugo årens misstag göra sig hörda, för tystnaden och konflikträdslan är sakernas tillstånds främsta bundsförvant.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

(Den som vill läsa hela intervjun med Chantal Mouffe finner den i min bok ”De ohörda” (Ord & Kulturs förlag). Pris 200 kr plus porto. Beställes från ordochkultur@telia.com .

omslag_prel

3 kommentarer:

 1. sant

  ligger väl i linje med kommentarer jag får på blogg och av vänner och bekanta

  SvaraRadera
 2. Tja, nog framstår för mig som "liten vanlig väljare" boende på landet som att S-partiledning idag inte är så intresserad av vad jag tycker! Det verkar viktigare med div. PR-konsulters åsikter!
  Är inte särskilt populär på vissa S-bloggar då jag försöker framföra mina åsikter utan jag får slängt tillbaka att det drygt 30% väljarstödet S har idag måste betyda att de är väldigt populära i väljarkåren.
  Men nu har de ju stått still på detta väldigt länge och det skulle vara intressant att ta reda på hur många av dessa drygt 30% som är pga Alliansens misslyckanden och hur mycket som egentligen är S egen förtjänst!
  Fast det kanske inte är så intressant för partiledningen!
  I mitt tycke borde de fråga sig på vilket sätt de vill vinna valet nästa år.
  Vill de vinna för att väljarna anser att S är det bästa alternativet eller det minst dåliga?
  JAG tycker det är en viktig fråga

  SvaraRadera
 3. Kent har rätt. S-bloggar är fullt av partigängare. De är kappvändare som omedelbart känner av vindriktningen från partistyrelsen. De har fullt upp med att mota bort all öppen debatt från S-bloggar. Socialdemokraterna styrs sedan en tid tillbaka av Carin Jämtin. Carin är nyliberal. Vad Stefan Löfvén har för funktion i partiet har jag inte riktigt förstått än. Kanske någon typ av medlare precis som han var i Metall?

  // Jan

  SvaraRadera