onsdag 24 mars 2010

Ny blogg om Sverige”demokraterna”

För oss som under många år varit kritiska mot Sverigedemokraterna och deras unkna semi-fascistiska politik är det glädjande att det har statats en ny blogg som har syfte att granska och kritiskt titta på SD.

image

Högerextremister precis som vänsterdito är ofta duktiga på att använda internet. Demokratiska krafter är mindre duktiga på att förstå och använda internet och sociala medier.

Det finns all anledning att skärskåda partier som SD då de är ett hot mot demokratin sett ur ett längre perspektiv med sin främlingsfientliga och populistiska politik.

Den belgiska författarinnan och professorn i politisk teori Chantal Mouffe skriver i sin bok “Om det politiska” (Tankekraft 2009) att:

“När de politiska gränserna blir otydliga uppstår missnöje med de politiska partierna, och vi bevittnar ett uppsving för andra kollektiva identifikationsformer som organiseras efter nationalistiska, religiösa eller etniska linjer.” (Om det politiska sid 36.)

Detta är precis vad vi upplever i Sverige idag. Otydligheten hos de etablerade partierna, bristen på tydlig höger och vänster och tendensen till rusning mot politikens mitt gör att partier som SD får utrymme. Desto viktigare med kritisk granskning.

Här finner du sverigedemokraterna.de

Här finner du några av de artiklar jag skrivit om Sverige”demokraterna” det senaste året:

Stora förändringar i riksdagen 2010?

Det allmänna rättsmedvetandet

På vilken fot

(S) – det duger inte med mindre än 30 % ett år före valet

Om att slå in öppna dörrar

Reinfeldt – din regering måste säga nej till SD

Mardrömsmåndag

Text: Ingemar E. L. Göransson

10 kommentarer:

 1. "semi-fascistiska politik" passar bra på miljöpartiet.

  SvaraRadera
 2. om du anser att mp är semifascistiskt så har du tyvärr ringa kunskap om varken mp eller fascism

  SvaraRadera
 3. Henrik Vallgren24 mars 2010 15:43

  Min ståndpunkt är att fascism och kommunism måste motas med samma frenesi. Tyvärr har (s) bjudit in kommunismen i regeringsalternativet och då är det tyvärr naturligt att många betraktar också fascismen som rumsren eftersom dessa i mycket liknar varandra. Se t.ex. Stickan Ljunggrens inlägg på:

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1764&blogg=40509

  SvaraRadera
 4. Den som betraktar dagens (V) som kommunistiskt har ingen kunskap om vad kommunism är eller vad gamla SKP stod för. då var det berättigat att hålla dem utanför regeringen - idag 50 år senare framstår det som enbart tramsigt

  SvaraRadera
 5. Henrik Vallgren24 mars 2010 20:11

  Två länkar som du borde läsa:

  http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article107001/Darfor-byter-jag-parti.html
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article325507.ab

  Den första refererar man till parlamentarismen som en varm tröja, i den andra beskriver Lars Ohly hur "Det är begreppet, inte innehållet, som jag lämnar". Hans partikamrater får gärna kalla sig kommunister.

  SvaraRadera
 6. Fortfarande är det innehållet i politiken som avgör - och inte fasen kan man kalla (V) för kommunister i traditionell betydelse.

  SvaraRadera
 7. Visst kan man kalla (V) för gammelkommunister i traditionell betydelse. De har avfärdat sin förnyarfalang, tagit ställning för odemokratiska metoder i kamp mot meningsmotståndare, och framförallt de har inte rensat ut liken ur garderoben. Istället ha de gjort ett av dem till sin partiledare.

  Och till sist:
  Om du anser att SD är semifascistiskt så har du tyvärr ringa kunskap om varken SD eller fascism.

  SvaraRadera
 8. SD:s program är bygger på nationalism i fascistisk/nazistisk tradition; programmet har också mycket stora likheter med Lindholmsnazisternas "vänster"-nazism modell SA. Programmet anknyter till den nationalsocialistiska traditionen; dvs. nationalism, främlingsfientlighet och "vänsterfraser"
  Det är nog tyvärr Patrik du som inte har annat än ringa kunskap om SD eller fascism

  SvaraRadera
 9. Ingemar,
  Du ägnar dig åt kapitalt skitprat och förtal av meningsmotståndares åsikter, och inte om något som har med sakdebatt att göra. En fjortis med AFA-böjelser kan uttrycka sig som du gör, men vid din ålder borde du faktiskt begripa bättre.

  SvaraRadera
 10. Patrik påstår att jag inte ägnar mig åt sakdebatt.
  Fakta. SD:s politik bygger på främlingsfientlighet; islamofobi och har stora likheter programmatisk med 30-talets Lindholmsnazister.
  på vilket sätt ägnar jag mig åt "skitprat och förtal" - det räcker inte bara att påstå detta, Patrik.
  F.ö. AFA är i grunden samma odemokratiska pack som SD:s besläktade bruna grupper.
  Min ålder och min livserfarenhet borde snarast vara en tillgång än Patriks infantila SD-hyllningar på hans s.k. blogg.

  SvaraRadera